(Trä)gen vinner!

Efter många års kamp har Miljöpartiet i Nacka fått kommunen att bygga mer i trä! Den nya Borgvallaskolan kommer byggas helt i massivträ.

Vi i Miljöpartiet är positiva till nymodigheter, men på vissa områden vill vi tillbaka till våra rötter – inte minst när det gäller byggmaterial. Att bygga i trä lagrar koldioxid istället för att skapa mer utsläpp som ju sker när vi bygger i till exempel betong.

Redan 2019 la vi i Miljöpartiet ett förslag om att alla kommunens nya skulle byggas i massivträ. Kommunens högst beslutande organ, Kommunfullmäktige godkände delvis förslaget och nu ska kommunen testa att bygga den nya Borgvallaskolan helt i trä och göra en ordentlig utvärdering av de ekonomiska aspekterna.

För Moderaterna kommer alltid ekonomin i första hand men förhoppningsvis visar de ekonomiska beräkningarna på att det utöver klimat & miljövinsterna också är bättre ekonomi att bygga i trä istället för betong.

Att en koldioxidneutral byggnad som producerar sin egen el med solceller är bra både för klimat och miljö förstår nog de flesta. Studier har dessutom visat att skolmiljöer i trä jämfört med andra material sänker pulsen på eleverna, höjer koncentrationsförmågan och bidrar på så sätt till bättre inlärning.

Det går inte alltid fort i politiken, men trägen vinner!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s