Vilket parti är bäst på klimat- och miljöfrågor -egentligen?

Många tycker klimat- och miljöfrågor är viktiga, men är ändå tveksamma till att rösta på MP. Andra partier har också börjat prata om grön omställning och till och med påstått sig vara mer ambitiösa är Miljöpartiet. Men hur ligger det egentligen till? Istället för att svara själva (kanske är vi partiska) så hänvisar vi till två av Sveriges största partipolitiskt obundna miljöorganisationer.

Naturskyddsföreningens valgranskning 2022

Naturskyddsföreningen har gjort en granskning av regeringen och riksdagspartiernas agerande i frågor som rör klimat och natur under den gångna mandatperioden. Det gäller alltså vad partierna faktiskt gjort, inte bara vad de sagt i en enkät.

Såhär skriver Naturskyddsföreningen om Miljöpartiets agerande:

”Miljöpartiet landar förstaplatsen tack vare att partiet har varit pådrivande i regeringssamarbetet med Socialdemokraterna, samtidigt som de har arbetat aktivt i riksdagen för många viktiga miljöfrågor. Partiet har över lag varit en positiv kraft i miljöpolitiken, såväl i regeringsställning, som i opposition, samt i riksdagsarbetet och i den politiska debatten.

Inom de 22 utvalda områdena har Miljöpartiet i regeringsställning tillsammans med Socialdemokraterna agerat i rätt riktning på 15 områden. I fem fall har regeringen agerat för svagt eller långsamt och i två fall – skogsbruk och strandskydd – har regeringen agerat i helt fel riktning. Men i båda dessa frågor har det varit tydligt att Miljöpartiet försvarat miljöns intressen.”

Världsnaturfonden WWFs valgranskning

Även Världsnaturfonden har gjort en granskning av riksdagspartierna. Såhär beskriver de själva sin enkät:

”Världsnaturfonden WWF har valt ut tjugofyra viktiga förslag som bör prioriteras under
kommande mandatperiod. Frågorna täcker flera olika områden inom klimat och biologisk mångfald. Genom en enkät har riksdagspartierna fått ta ställning till förslagen
genom att ange antingen Ja eller Nej eller lämna ett procentantal eller en summa där det
efterfrågas”

Delar av frågorna WWF ställt till partierna. Miljöpartiet är det enda partiet som svarar i enlighet Världsnaturfondens bedömning på alla frågor.

Vi hoppas dessa oberoende granskningar ska hjälpa väljarna förstå att de olika partierna har helt olika ambition när det gäller att klara både klimat- och miljömål. Det finns bara ett klimatparti, särskilt sedan Vänsterpartiet gick ihop med högerblocket för att sänka bensinskatten. Höga bränslepriser kräver stöd åt de som inte kan få vardagen att gå ihop, men det är inte gångbart att sänka skatten för bilister och upprätthålla fossilberoendet.

För att klara målen behövs mer ambitiös politik – och som ovanstående granskningar visar är det Miljöpartiet som har den politiken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s