Solidaritet

Situationen i Ukraina visar hur bräcklig freden är – men också hur snabbt och osjälviskt vi agerar när det behövs. Flera Nackabor har öppnat sina hem för människor på flykt och skänkt pengar till de som är kvar i krigszonen. Det behövs akuta insatser men också en långsiktig strategi för att undvika framtida krig. Rysslands krigskassa kommer från naturgas och olja. Trots kriget fortsätter Europa köpa in dessa fossila energislag. Vi är beroende av rysk energi, och det ger Putin makt.

Vi behöver ställa om till ett förnybart, säkert energisystem, och där har vi alla en roll att spela. Du som privatperson kan bidra genom att installera solceller på taket till din bostad. Oavsett om du bor i villa, radhus eller lägenhet så kan kommunens Energi- och klimatrådgivare hjälpa dig. Vissa hushåll har sämre solläge, men även då kan du bidra till att minska efterfrågan på rysk gas och olja. Internationella energimyndigheten, IEA, menar att om alla hushåll i Europa sänker inomhustemperaturen med 1 grad minskar behovet av rysk energi med 10 miljarder ton per år. 

Vi invånare har en roll att spela, men kommunen behöver ta ett övergripande ansvar och göra det enklare att bidra. Tyvärr är den styrande Alliansen häpnadsväckande långsam på det området. 2017 godkändes vårt förslag att sätta solceller på alla lämpliga kommunala byggnader – men först under 2021 kom installationerna igång, och det i snigelfart! Istället för att installera allt som är lönsamt direkt läggs investeringen ut på tre år. Det kommer alltså ha tagit Nacka 7 år att genomdriva ett politiskt beslut som är lönsamt. Den sortens förhalande är oerhört oansvarigt när utsläppen behöver minska här och nu.

Vi föreslår en kraftig acceleration av omställningen i Nacka. Bland annat vill vi:

  • Omedelbart genomdriva alla planerade solcells-investeringar på kommunala byggnader. 
  • Ge mer resurser till Energi- och klimatrådgivningen, så att det blir enklare för privatpersoner och företag i Nacka att göra energieffektiviseringar och investeringar i förnybart. I nuläget har kommunen bara en halvtidstjänst för detta viktiga uppdrag, något som vi vill öka till minst en heltidstjänst.
  • Omedelbar utbyggnad av ladd-infrastrukturen – krångliga regelverk gör att flera boende i lägenhet och samfällighet inte kan installera laddstolpe till elbil på sin egen parkering. I väntan på ändring av lagstiftningen måste kommunen erbjuda fler offentliga ladd-platser, så att de som nu slänger pengar i sjön på bensin och diesel istället tar steget att köpa elbil. 
  • Alla nybyggda hus i Nacka ska ha plusenergi-standard, alltså vara så pass välisolerade och försedda med solceller så att de producerar med energi än de förbrukar. Tekniken för dessa är välbeprövad och mer lönsam sett över hela livscykeln.

Det här är politik som vi har drivit länge och som är nödvändig för att nå klimatmålen. Men nu finns skäl att ytterligare snabba på arbetet. Hör av dig till oss om du har fler idéer på hur vi bryter fossilberoendet.

Och bli medlem i Miljöpartiet Nacka om du vill stötta arbetet för en ambitiösare klimatpolitik!

En reaktion på ”Solidaritet

  1. Viktig poäng – vi kan inte fortsätta köpa rysk olja i dessa tider (eller egentligen några tider!)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s