Pandemistöd till lokala idrottsföreningar

Det senaste året har inneburit stora utmaningar för hela samhället. Nacka som kommun har dock klarat utmaningen väl. Rent ekonomiskt blev 2020 till och med det bästa året någonsin.

För våra idrottsföreningar har det dock varit mer blandade resultat. En del har kunnat ställa om verksamheten och har på så sätt inte blivit drabbade rent ekonomiskt, även om mycket av verksamheten har legat nere eller bedrivits i mindre omfattning. För andra har pandemin inneburit stora inkomstbortfall samtidigt som de fasta kostnaderna blivit oproportionellt höga.

Kommunen fick tidigare i år ett brev från Nacka Hockey[1] där de beskriver hur pandemin påverkat just deras förening. De har tappat stora intäkter då deras cafeteria inte har kunnat vara öppen och alla cuper och lägerverksamhet har fått ställas in. Under en tid var de också helt utestängda från ishallarna. De statliga stödåtgärder som finns är inte anpassade för ideell verksamhet så de har inte heller kunnat söka statligt stöd som kompensation. På toppen av detta har de också blivit aviserade en större taxehöjning från Fritidsnämnden.

Miljöpartiet föreslår att kommunen avsätter en del av vinsten från 2020 som är tänkt att gå till fyra framtidsfonder i en särskild pandemifond. En fond där ideella föreningar som drabbats särskilt hårt ekonomiskt av pandemin kan söka bidrag för att överleva pandemin, och få en chans att komma igen med en ekonomi i balans.

Nacka som kommun har klarat sig igenom pandemins första år med en urstark ekonomi. Nu vill vi i Miljöpartiet att kommunen använder en del av den styrkan till att hjälpa de delar av vårt föreningsliv som inte klarat pandemins förändrade förutsättningar lika bra.


[1] https://meetingsmedborgare.nacka.se/welcome-sv/namnder-styrelser/fritidsnamnden/mote-2021-04-21/agenda/brev-stod-covid-nacka-hockey-20210315pdf?downloadMode=open


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s