Utan bina stannar staden

Pollinerande insekter är livsviktigt för oss människor men tyvärr sker idag en stor tillbakagång av pollinatörer. Vi i Miljöpartiet vill att kommunen kartlägger hur läget är här i Nacka och att det tas fram en plan för hur vi kan förbättra livsvillkoren för pollinerande insekter när vi förtätar och bygger stad.

Därför har vi föreslagit att det tas fram en pollineringsplan för centrala Nacka, som också kan användas när vi bygger på andra håll i kommunen. Den styrande majoriteten sa nej till det vårt förslag med motiveringen att man inte vill ha fler planer, utan ”göra saker”.

Vi vill också göra saker och se förändring, men, för att få saker gjorda är det bra om man vet hur man ska göra. När vi frågat vilket avstånd mellan träden det planeras för längs gatorna i centrala Nacka, har vi inte fått svar. Kanske har ingen tänkt på det, trots att det knappast är en bi-sak utan tvärtom en viktig fråga för våra pollinatörer – och oss!

När nya centrala Nacka växer fram behöver vi prioritera tillgången på växter som underlättar för pollinatörer att hitta föda från tidig vår till sen höst. Vi behöver titta på vad vi planterar, var och hur. För ibland kan avstånden mellan träden i till exempel en allé vara avgörande för ekosystemets mående och förutsättningarna för insekterna att pollinera våra växter.

Vi behöver se över hur vi på olika sätt kan uppmuntra till en ökning av lokala bisamhällen i den nya staden. Då duger det inte med att bara ”göra saker”, för det behövs ett övergripande helhetstänk.

Utan bina stannar staden. Och det är ingen bi-sak, så att säga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s