Nackas största sjö förtjänar bättre

Nackas största sjö Järlasjön är påverkad av decenniers utsläpp och det krävs nu långsiktiga och hållbara åtgärder för att sjön ska må bättre. En renare sjö är hälsosammare både för djur, natur och alla som badar i sjön. Miljöpartiet välkomnar att kommunen nu genomför vårt förslag om att tillsätta aluminiumsalt genom så kallad fällning för att hjälpa sjön mot övergödning, men vi noterar med sorg avsaknaden av långsiktiga lösningar för att rena de utsläpp som sker idag.

Dagvattenhanteringen i centrala Nacka är och har alltid varit ett sorgebarn och skärmbassängerna i Kyrkviken som de styrande Allianspartierna nu enats om är som grädde på moset. Det förorenade vatten som rinner ner i sjön från Sicklas parkeringar och vägarna i området är inget problem som löses med tillfälliga reningsbassänger i vattnet. Miljöpartiet har genom åren haft många konkreta och konstruktiva förslag till alternativa och hållbara lösningar, men dessa har inte ens utretts. Vår utgångspunkt är och förblir att rening av vatten ska ske på land med naturliga lösningar bland annat i en dagvattenpark. Vi har också föreslagit att kommunen ska ta chansen när den finns och koppla in sig på Stockholms planerade dagvattentunnel som delvis dras genom Nacka.

Det som Allianspartierna nu föreslår med ett tillfälligt tillstånd är en temporär lösning som riskerar att bli både ineffektiv och dyr. Miljöpartiet anser att det är vår skyldighet att nu agera för en renare sjö med permanenta och hållbara lösningar, inte envist hålla fast vid något tillfälligt och dåligt samtidigt som det större problemet lämpas över till kommande generationer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s