Sandakällan en ovärderlig resurs

Sandakällan

Hur får vi vatten om det vi har i vår kran inte går att dricka?

En pandemi är en kris som påverkar på många olika sätt. På alla nivåer i samhället mobiliseras det och individer är med och hjälper till genom att följa riktlinjer och råd. Olika myndigheter bevakar olika områden för att få allting att hålla ihop och se både utmaningar och möjligheter till samarbete i krisen.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har talat om hur det kan bli brist på olika saker vid en långvarig kris, som corona-pandemin. Det skulle till exempel kunna bli brist på de kemikalier som renar vårt dricksvatten, något som kan påverka försörjningen av dricksvatten sa myndigheten vid en presskonferens igår. Det är ingen omedelbar risk och det gäller att arbeta proaktivt, förtydligade sedan myndigheten idag.

Alldeles oavsett är det viktigt att ligga ett steg före och planera för olika framtida scenarier och kriser. Vi har fått igenom en översyn av uttagskapaciteten i Nackas reservvattentäkt Sandasjön, något som bolaget Nacka vatten och avfall arbetat med. Men intill Sandasjön finns också vattenkällan Sandakällan, där kallt, klart vatten av bästa kvalitet alltid står och rinner för den som vill hämta. Den är en ovärderlig tillgång, särskilt eftersom vatten är vårt viktigaste livsmedel och källan till allt liv. Men dess existens får faktiskt också en ny betydelse i kristider.

Det gör att denna plats blir än mer värdefull att både värna och bevara. Miljöpartiet vill både återuppta provtagningen av källans vattenkvalitet och att kommunen ser till att den avverkningsanmälda skogen runt såväl källan som Sandasjön får stå kvar genom att komma överens med markägaren och utge ekonomisk kompensation för det förlorade virkesvärdet.

Vad skulle du göra om vattnet i din kran inte gick att dricka? Kanske bege dig till Sandakällan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s