”Vi måste ta alla chanser att minimera Nackas klimatavtryck”

Solnedgång

Välkommen till 2020, sanningens år för vår framtid på jorden, året där de negativa kurvorna av globala miljöförändringar – vår skada på planeten – måste vända för att ge oss en chans till en stabil planet att bo på. Så inledde professor Johan Rockström sitt ”vinterprat” när året just börjat. Det är nu eller aldrig för klimatet. Nu måste den politiska viljan fram och vi lokalpolitiker gräva där vi står och påverka där vi kan.

Att bygga innebär både utmaningar och möjligheter. Det är en belastning på miljö och klimat samtidigt som det finns chans att skapa ett hållbart samhälle från grunden. Då spelar det exempelvis roll vad som byggs och hur. För en kommun som inte äger mycket mark minskar möjligheterna att påverka vad som byggs. Därför måste vi ta chansen att ställa klimatkrav när vi anvisar egen mark att bygga på. Då kan vi efterfråga de hus vi vill ha och vara ”petigare” med detaljerna.

Det är här vi politiker kan göra skillnad för Nackas klimatavtryck. Vi kan efterfråga hållbara material med netto-noll-utsläpp under produktionen och bygga marknadens mest klimatsmarta hus med minsta möjliga negativa inverkan. Nacka har flera bra styrdokument för miljö och klimat, men vi saknar ett verkligt genomslag i praktiken. Vi vill att klimatarbetet ska vara mer än en pappersprodukt, därför vill vi att det vid kommande markanvisningar får genomslag, så att vi faktiskt efterfrågar hållbara hus.

Forskningen visar att om vi väntar på att marknaden ensam ska hitta lösningar så får vi vänta för länge. Samtidigt skriker en hel värld efter politisk handling och att vi förtroendevalda ska ta ledningen. Det är dags att visa politisk förmåga och långsiktighet i våra beslut och be marknaden om de mest klimatsmarta lösningarna, inte vänta på att de kommer till oss. Det vi bygger ska vara här mycket längre än vi och vi ska kunna stå för det även i framtiden.

Vi måste ta alla chanser för att minimera Nackas klimatavtryck, för som Rockström säger, planeten klarar sig utan oss. Men inte tvärtom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s