Stad på barnens villkor

Barn stor rutschkana

Ja, var får barnen vara i staden? Undrar vi också, precis som skribenterna Lena Gonäs och Britta Högberg i veckans NVP.

Att det inte planeras för barnen syns på flera sätt i Nacka. Det är det kortsiktiga marknadstänket där mest pengar för marken gäller, inte att vi faktiskt bygger ett hållbart samhälle där människor vill leva och bo. För på lång sikt är det inte klokt att bygga bort lek- och idrottsytor, även om marken centralt är dyrbar. Tyvärr ser vi ofta hur förskolegårdar blir små även utanför centrala Nacka. Det blir ju inte på barnens (lek)villkor när förskolorna blir större och gårdarna mindre.

När Nacka förtätas blir mark dyrbar och med det har vi ett stort ansvar att se till så att barn och unga har ytor för att leka och röra sig på. Nackas barn har betydligt mindre gårdar och ytor per barn än vad Boverket rekommenderar, samtidigt som vi vet hur viktigt både lek och rörelse är. Idag ser vi dels stora förskolor med fler barn men mindre gårdar, dels mindre förskolor där egen gård kanske saknas eller är väldigt liten. Det blir en ohållbar miljö, framförallt för barnen.

Vi måste arbeta mycket mer med barnens plats i Nacka. Lekvärdesfaktor är ett sätt att konkret se vad det är för ytor som barnen faktiskt får i sin vardag och hur de ser ut. Miljöpartiet tycker det är viktigt att ha riktlinjer och verktyg för mer utrymme och bättre gårdar för barnen, inte helt överlåta till marknaden att bestämma hur liten yta det blir.

Barnen måste få ta plats i staden, för det är ju faktiskt för dagens och morgondagens barn vi nu bygger. Det betyder att vi måste planera långsiktigt hållbart, inte bara räkna de pengar vi får in på marken här och nu.

Ja, det är faktiskt på sin plats att fråga sig: hur mycket får en idrottsplats, skolgård eller lekplats kosta i Nacka? Vad är priset för barns lek och rörelse?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s