Det är i samtalet demokratin lever

KF jan 17

Enligt talesättet kan det vara guld att tiga. Det kan också vara ett effektivt sätt att döda ett samtal. Att ignorera den som vill föra ett politiskt samtal. Det är i debatten över politiska förslag som skillnaderna lyser igenom. ”Det där kan vi stödja” eller ”det där håller vi inte med om eftersom…”.

Motioner är det sätt på vilket ett parti kan komma med förslag och påverka politiken. För ett parti som sitter i opposition är det en möjlighet att föra politiken – och kommunen i den riktning man vill. För Miljöpartiets del innebär det att påverka så att Nacka arbetar för en hållbar kommun som tar hänsyn till miljö och klimat. Det handlar om att påverka stort och smått, men framförallt om att få ett långsiktigt hållbart tänk. Partier håller inte med varandra om allt och har olika förslag just för att vi är olika, men flera av Miljöpartiets förslag har genomförts och lett till förbättringar.

När partier som styr väljer att tiga och inte debattera motioner i Kommunfullmäktige är det en olustig tystnad. Att tiga kan vara effektivt. Tyvärr är det också förödande för det demokratiska samtalet. När ledande politiker förlöjligar och ifrågasätter rätten att komma med förslag är frågan om man inte blivit för bekväm vid makten. Man verkar helt klart ha glömt bort demokratins grund. Oppositionens roll är att granska och påverka och möjligheten att komma med förslag blir än viktigare i politiska verkligheter där det är samma parti som suttit vid makten länge, som Moderaterna i Nacka.

Genom att lägga motioner visar vi konkreta politiska förslag. Väljare har att ta ställning till sakpolitik och det är i debatten nyanserna kommer fram. Vi ser fram emot debatter där vi lyfter varandra när vi är överens men där vi också tar debatten när vi tycker olika. Där vi respekterar varandra, utan förminskande retorik och hånfull ton.

Det politiska samtalet är demokratins grund. Det är vi övertygande om att även Mats Gerdau tycker https://www.nvp.se/Nacka/Nacka/gerdau-vill-minska-antalet-motioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s