Naturvårdsverket om Boovallen: fotbollsljud och industriljud kan inte likställas

Fotboll

Nacka kommun överklagade i höstas domen om att behöva bullerisolera Boovallen och fick prövningstillstånd i Mark- och miljööverdomstolen. Denna bad då Naturvårdsverket, Boverket och Folkhälsomyndigheten att yttra sig inför förhandlingen och Naturvårdsverket är nu först ut. Myndigheten menar att det är orimligt att likställa barns idrottande med industribuller och att fotbollsplaner därför inte behöver bullerskydd, något som annars hade kunnat bli kostsamt för föreningar och kommuner runt om i Sverige.

– Det finns ju väldigt många platser i Nacka där vi behöver få plats med idrott samtidigt som många bor runt omkring, så det är en stor fråga på många sätt. Bullerskydd är dyrt och hur skulle det bli om inte heller det räcker: var ska vi få plats med lek och idrott? För en blandad och levande stad behövs aktivitet och rörelse nära och centralt, säger oppositionsråd Sidney Holm.

Samtidigt menar Naturvårdsverket att det kan vara ok att begränsa användningen av planerna på kvällar. Det här pekar på ett annat problem Nacka har: idrottsplatser och fotbollsplaner utnyttjas mycket eftersom det finns många som vill idrotta. För när timmen är sen och strålkastarna lyser över planen är det inte bara viljan att spela som får bollen att rulla. Det är bristen på tider och möjligheten att överhuvudtaget få sparka boll som gör att speltider förläggs allt senare på dygnet.

– Så länge vi inte höjer kapaciteten och bygger fler platser att idrotta på för alla nuvarande och kommande Nackabor kommer konflikter mellan idrottande och boende att uppstå, säger Sidney Holm.

Att bygga en tät och blandad stad innebär utmaningar. Lekplatser, skolgårdar, idrottsplatser är alla ställen där det låter. Barn måste få låta, leka, spela… ja, helt enkelt höras i staden. Det är vi vuxna som planerar staden nu som måste göra det på bästa sätt, för barnen och för alla som ska bo och leva här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s