Sikta mot stjärnorna, kapa trädtopparna

Skogsväg logga

Kan du inte nå ett mål, sätt ett nytt, verkar vara tanken med ändringen av Nackas miljömål för att bevara ett rikt växt- och djurliv. Kortsiktigt och oroväckande, tycker Miljöpartiet.

Miljömål ska handla om och återspegla Nackas långsiktiga arbete för ett hållbart samhälle. När vi bygger och förtätar är det än viktigare att arbeta efter målen. Miljöpartiet ser med oro på detta arbete och den ändring som nu sker av målet som handlar om hur vi ska få ett rikt växt- och djurliv.

Kommunen kallar det en ”omformulering” men faktum är att detta mål faktiskt stryks rakt av, kanske för att arbetet går åt fel håll. Det rimmade helt enkelt inte med verkligheten och de byggplaner som finns i centrala Nacka, därför får det styrka på foten för att inte dra ned statistiken. Det nya ”omformulerade” målet är egentligen bara självklara saker som kommunen ska syssla med ändå. Att stryka målet innebär att klartecken ges för att exploatera all naturmark med höga naturvärden, bara denna kompenseras lite för på andra ställen. Tio träd mindre i en urskog där, en fågelholk till där.

Att ta värdefulla ytor och skog som finns sedan gammalt och naturligt – som Ryssbergen och Trolldalen – för att istället återskapa något på konstgjord väg någon annanstans är kortsiktigt och dumt. Oavsett vad vi tror och tycker om anledningarna till klimatförändringarna så sker de här och nu. Att bevara områden med (ur)skog, träd och grönytor blir då ännu viktigare och faktiskt mer gynnsamt i längden då det blir mindre kostsamt att möta klimatförändringar. Skog är så mycket mer än bara träd och ger skydd mot hetta och översvämningar, renar vatten och luft och är just hem för ett rikt växt- och djurliv. Skogen hjälper oss i det nya klimat vi står inför.

Om du inte kan nå ett mål så måste du jobba hårdare. Att sätta lägre mål om något du redan ska jobba med i alla fall gör det kanske lättare att uppnå och det må se bra ut i siffrorna, men snart är verkligheten ikapp oss.

Sidney Holm, oppositionsråd, Miljöpartiet Nacka
Lisskulla Zayane, gruppledare, Miljöpartiet Nacka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s