Hur mycket kostar ett träd?

Skogspromenad

Vad är skog värd? Träd kan vara pengar som virke men de kan också ha ett högt värde som naturupplevelse, för biologisk mångfald, som luftrenare och bindare av koldioxid. Det värdet som träd ger människor är kanske inte lika lätt att uppskatta värdet av i kronor och ören som de timmerstockar som gjorts i ordning för försäljning, men det finns!

I Erstavik bedrivs skogsbruk med avverkning. En del som är anmält för avverkning är skogen runt Sandakällan i Älta, en plats till vilken folk från hela Stockholmsområdet kommer för att hämta vatten. Platsen är inte bara en naturupplevelse utan ger också möjlighet att ta med något av det som naturen ger oss: rent och mineralrikt vatten. Skogsstyrelsen kommer att teckna naturvårdsavtal med Erstavik men det täcker inte hela skogens ekonomiska värde. Gruppen Bevara skogen runt Sandakällan planerar nu att samla in resten så att träden får stå kvar.

När ekonomiska och ekologiska värden står mot varandra behöver vi hitta nya former för att tillsammans finansiera och bevara det som vi alla har glädje av och nyttjar: skogen. Miljöpartiet vill att kommunen inventerar särskilt värdefull skog som riskerar att avverkas. Det kan vara platser med höga natur- eller rekreationsvärden där marken kan arrenderas eller skogsvårdsavtal tecknas, där även kommunen är med som part för täcka upp för mellanskillnaden som uppstår mellan virket och att träden står kvar.

#skogens dag #detgrönaguldet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s