Utveckla – inte avveckla

Strålsjön träd

När vi står inför den sjätte massutrotningen av arter, den biologiska mångfalden är hotad och kunskaper om den egna närmiljön och påverkan på miljö och klimat behöver öka, då läggs Naturskolan i Nacka ned.

Naturskolan har i över 30 år utbildat barn, unga och pedagoger i hållbar utveckling, miljö och natur. Eventuellt ska kommunen titta på en mobil naturskola, men tills vidare står Nacka utan.

– Miljöpartiet förkastar inte idén om en mobil naturskola, sådana framgångsrika varianter finns i andra kommuner att se och lära av. Men att först lägga ned en fungerande verksamhet för att sedan kanske låta den återuppstå är varken klokt eller effektivt. Den mobila naturskolan borde ha utretts innan beslutet att lägga ner den nuvarande, menar oppositionsråd Sidney Holm.

Nacka naturskola är en av Sveriges äldsta kommunala naturskolor och har genom åren såväl inspirerat andra naturskolor som försett barn, elever och lärare med natur- och miljöpedagogisk verksamhet. Det unika med naturskolan är kompetensen hos anordnarna, lokalerna, utrustningen och arbetssättet och den utgör ett stöd för pedagoger och lärare att arbeta med hållbar utveckling på ett konkret och praktiskt sätt.

– Vi vill att naturskolan får vara kvar som den är och titta på möjlig utveckling – t.ex. som mobil variant – som gör att den kan nå fler. Vi behöver idag mer av naturskolans kunskaper och erfarenheter och säkerställa att de förs vidare och kommer fler människor till del, avslutar Sidney Holm.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s