Vi behöver en Östlig förbindelse som transporterar människor

Gävle - Kombinerad-mobilitet-bil-buss-cykel

Foto: Gävle kommun

Platsbrist, partiklar och pengar. Tre tunga P:n som visar att vi inte kan bygga Östlig förbindelse.

Att planera samhället efter privatbilism är både dyrt och ineffektivt eftersom bilar tar mycket plats, bullrar och avger partiklar. Visst minskar utsläpp och buller med elbilar men de tar fortfarande plats och är miljöproblem i staden. Även om bussar trafikerar nya vägar måste vi tänka nytt vad gäller kollektivtrafik och frigöra plats på de vägar vi har. Vi behöver bygga ut kollektivtrafiken och cykelinfrastrukturen och skapa ett transportsnålt, tätbebyggt samhälle. Vi klarar nämligen inte omställningen med enbart teknikutveckling och nya drivmedel. Tyvärr är det våra beteenden vi måste ändra. Hårt och svårt, men nödvändigt.

För att minska bilars miljöpåverkan måste vi ställa om vårt resande och åka mindre bil. Vi underlättar inte detta genom att bygga fler bilvägar. För det är inte Miljöpartiet som ”hittat på” att fler bilvägar gör att det blir fler bilar, det visar forskningen. Ju mer yta bilen får, desto mer tar den och ju mindre ändrar människor beteenden och rörelsemönster.

Trafikverkets rapporter visar också att Östlig förbindelse inte bidrar till att uppfylla miljömålen och målet om ökat kollektivtrafikresande. Det skulle medföra en försämring för samtliga miljömål och göra att inget av målen om minskad klimatpåverkan, förbättrad luftmiljö eller förbättrad boendemiljö nås.

”Österleden” beräknas kosta 20 miljarder men Förbifart Stockholm visar hur oerhört dyrt det är att bygga motorväg. Vi skulle kunna få mycket kollektivtrafik i olika former för de pengarna. Det skulle ge oss möjlighet att på ett enkelt och miljövänligt sätt kunna knyta ihop fler kommuner och kommundelar som Slussen, centrala Nacka, Boo, Värmdö och Lidingö.

Miljöpartiet vill bygga infrastruktur för framtiden och där ingår inte gigantiska bilsatsningar. Vi har länge efterfrågat en Östlig förbindelse som förbättrar tvärkommunikationerna. Vi har bara en annan syn på kommunikation: vi prioriterar kollektivtrafik, gående och cyklister så att vi avlastar våra vägar för de som verkligen behöver dem. Vi behöver en Östlig förbindelse som i första hand transporterar människor – inte bilar.

Sidney Holm, MP
oppositionsråd Nacka

Filip Joelsson, MP
kommunalråd Värmdö

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s