Jag säger vad jag vill och lite till

Fria samhället

De första att straffas när demokratin lämnat ett land är ofta författare och kulturpersonligheter. Att ifrågasätta, problematisera, utmana idéer och föreställningar om samhället är inte önskvärt i icke demokratiska samhällen där det som makten tänker, tycker och känner är det som gäller.

Idag finns det 25 fristäder i Sverige och Kulturrådet fick i somras i uppdrag att se över hur det kan bli fler. För fler fristäder behövs i en värld där den fria tanken och det fria ordet står under stark press.

Fristädernas otroligt viktiga arbete går ut på att säkra yttrandefriheten och alla människors globala rätt att få sina synpunkter framförda i offentliga sammanhang. Att vara fristadskommun betyder att ge en person en fristad under en begränsad period av två år för att kunna fortsätta leva och verka samt utöva sitt yrke. En viktig uppgift för fristaden är därför att ge möjligheten till arbetsro, kollegial och social gemenskap, översättningsmöjligheter och självständigt arbete fritt från påtryckningar och trakasserier.

Konstnärlig frihet och yttrandefrihet är grundstenar i det fria, öppna och demokratiska samhället och något vi måste stå upp för. Fristadssystemet är både viktigt och behövs och Miljöpartiet vill att Nacka är en del av det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s