Som du mäter får du svar

Maskros och bi

När Nacka i våras blev utsedd till miljöbästa kommun tyckte vi det var jätteroligt. Vi kunde konstatera att det var många av våra förslag som prisades och att vi påverkat positivt. När vi tittade närmare på kommunens svar såg vi dock se att en del saker inte gjorts. Vi funderade på om det varit lite för mycket kreativt klickande när enkäten fylldes i och följde upp genom att fråga ansvariga politiker i kommunfullmäktige och begära ut materialet. Det var denna interpellationsfråga från oss som drog igång hela debatten som nu uppmärksammats Expressen. Vad vi kunde se när vi granskade svaren så fanns inga direkta lögner men att man svarat väldigt kreativt och glidit en del på sanningen vilket inte är ok. De som utser ”Miljöbästa kommun” har också tolkat Nackas svar väldigt välvilligt.

En hel del görs i Nacka, men det finns också mycket som inte görs. För att bidra till en hållbar värld behöver vi t.ex. mäta och följa upp rätt saker. Det är särskilt viktigt för en kommun som bedömer sin egen kvalitet genom enkäter för att mäta olika saker. Vi har tidigare tagit upp att det behöver framgå hur många som svarat och att det ska finnas möjlighet att kommentera i de svar som lämnas. Först då kan vi använda enkätsvaren, om man nu vill ha det som metod för att mäta kvalitet.

Det gäller också att titta på rätt saker, för som du mäter får du svar. I kommunens egen årsredovisning över miljömålen framkom bilden av att klimatet inte är något problem då vi gör vår del i Nacka och arbetar på rätt sätt. Men om vi tittar på utsläpp så mäts endast de utsläpp som kommer från produktion, och i Nacka produceras inte mycket. Vi har inga utsläpp från värme – för vi producerar ingen fjärrvärme. Vi har väldigt låga utsläpp från livsmedel – för vi producerar inte mycket mat i Nacka. Det är i konsumtionen det stora klimatavtrycket ligger, men den mäts inte. Därför har Miljöpartiet föreslagit att miljömålen ska baseras på konsumtionen i Nacka och att kommunen ska hitta sätt att mäta den genom att titta på schabloner och trender, precis som inom andra områden.

Kommunen har ett stort ansvar att planera för ett hållbart samhälle, särskilt när vi växer, med mer fler satsningar på hållbart resande och byggande och återbruk till exempel. Inom dessa områden trycker Miljöpartiet på och lägger förslag för att hela tiden förbättra Nacka. Vi behöver göra något nu, inte vänta, utreda och titta hur vi kan göra i framtiden. Vi måste mäta rätt saker. Då kan vi faktiskt ”på riktigt” vara miljöbästa kommun nästa år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s