Få cyklister i trafikprognosen för Nacka stad

cykel-barn-skugga-2.jpg

Nyligen presenterades ”Trafikprognos för Sicklaön 2040” som är tänkt att användas som planeringsunderlag när Nacka bygger stad. Dessvärre är beräkningarna i prognosen baserade på dagens bilåkande och att vi år 2040 kommer ha samma bilvanor som idag, men vara betydligt många fler Nackabor. Prognosen visar att det krävs en stor utbyggnad av bilvägar och parkeringsplatser medan antalet cyklister bara spås öka med 1 %. En märklig slutsats med tanke på att kommunens egna mätningar visar att cyklingen ökat med 40 % de senaste fem åren trots att Nackas befolkning bara ökat med 7 %.

Vi behöver arbeta mer utifrån hur det verkligen ser idag, hur vi vill att det ska se ut år 2040 och sedan arbeta målinriktat för att skapa en hållbar trafiksituation både år 2040 och på vägen dit. Klart är att dagens transport- och resandemönster måste ändras om vi ska nå de övergripande klimat- och miljömålen och då är det galet att arbeta efter prognoser baserade på ”business as usual”. En ökning av gång- och cykeltrafikens andelar har en stor påverkan på både klimat och miljö och om vi planerar på fel sätt får det stora konsekvenser för framkomligheten i Nacka.

Miljöpartiet tycker det är viktigt att utvecklingen i nya Nacka stad styrs utifrån politiskt uppsatta mål, inte utifrån (felaktiga) prognoser baserade på ”hur det alltid varit”. Vi måste ha mål att styra mot och planera för framtiden, annars får vi en stad med parkeringsplatser för bilar istället för mötesplatser för människor. Vi behöver mer satsningar på både gång-, cykel- och kollektivtrafik, inte att vi fortsätter köra på i samma gamla hjulspår. Vi behöver planera för en mer demokratisk fördelning av gaturummet där det är människan som dominerar stadsbilden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s