Fler laddstationer för fossilfritt

elbil

Idag finns det bara en snabbladdningsstation för elbilar i Nacka. År 2030 ska det finnas 193 stycken, åtminstone om kommunen vill bidra till vad som krävs för att rädda klimat och miljö. Tillgången till snabbladdningsstationer är avgörande om antalet elbilar ska öka. Miljöpartiet vill att kommunen tar en aktiv roll för att bidra i omställningen till en hållbar värld. För oss ligger det både i kommunens intresse och hör till en av de viktigaste sakerna en kommun ska göra: underlätta för hållbara beslut och bidra till den nödvändiga klimatomställningen.

Miljöpartiet vill att Nacka Energi får i uppdrag att se till att tillgången på snabbladdningsstationer i Nacka ökar till det antal den regionala infrastrukturplanen kräver. Elektrifiering av transportsektorn är en nyckelåtgärd för att nå klimat- och miljömålen och bilar behöver kunna snabbladdas för att köras längre sträckor än idag. För snabbladdningsstationer som kan ladda flera bilar samtidigt krävs att elnätet på platsen klarar detta. Om inte Nacka Energi får i uppdrag att se till att det finns tillräckligt med kapacitet i elnätet på utvalda platser går det inte att bygga snabbladdningsstationer i Nacka. Kommunen behöver också erbjuda laddmöjligheter vid sina egna anläggningar för anställda, besökare och allmänhet.

Det är hög tid att Nacka börjar agera för att bidra till att uppnå klimatmålen och slutar vänta på att någon annan ska ta ansvar för situationen. Nacka kommun har börjat ta små steg mot att intressera sig för fordon på el och tagit till sig några av Miljöpartiets förslag, men om en verklig omställning bort från fossila bränslen ska ske så krävs mer arbete. Idag går det för sakta, både att ladda och att bygga laddställen. Även om det mestadels är privata aktörer som bygger snabbladdningsstationer så har kommunen det övergripande ansvaret för att se till att det verkligen byggs en infrastruktur anpassad för morgondagens elfordon i Nacka. Vi ska vara ledande i klimatomställningen, inte bara vänta på att ”någon annan” fixar det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s