Det ska vara lätt att göra rätt

IMG_3944

Det knakar i kilarna – förlåt, fogarna – i samarbetet om en ny kretsloppspark för återvinning och återbruk i Kil. Värmdö är inte längre så säkra på projektet och tittar på en annan plats. Därmed är det hög tid att också Nacka börjar se sig om efter andra platser för återvinningsverksamhet, som är mer tillgängliga för Nackabor och mer hållbara ur ett transport-perspektiv.

Miljöpartiet har redan från början varit skeptiska till en kretsloppspark i Kil till följd av dess läge. Nya platser behövs visserligen och det är utmärkt att återvinningscentralerna får större fokus på återbruk och återanvändning istället för slit och släng, men Kil ligger inte bra till för de flesta Nackabor. Erfarenheter från kommuner som aktivt utvecklat återbruksverksamheter visar att en central placering är viktig om återvinning ska få den roll som krävs för ett hållbart samhälle.

För att kunna leva miljövänligt är närhet och god tillgänglighet viktigt, det ska vara lätt att göra lätt. Därför är en mer centralt belägen kretsloppspark att föredra. En placering i Kil innebär längre resor för såväl Värmdöbor som Nackabor. Det blir också svårare att få reparations- och försäljningsverksamheter då de bygger på att det finns bra kundgenomströmning i området.

När Nacka växer och vi blir fler ökar också det som behöver återvinnas. Att så mycket som möjligt kan tas om hand och återanvändas är nödvändigt och betyder att vi behöver lyfta och synliggöra återvinning, inte förpassa den till kommunens utkanter. Det ska vara möjligt att enkelt lämna föremål till återvinning och återbruk utan att vara beroende av bil.

Miljöpartiet fortsätter hävda att en återbrukspark behövs i centrala Nacka och vi tycker det är hög tid att inventera möjliga platser. Varför inte något av alla de bergrum som vi föreslagit att kommunen köper in i strategiskt syfte och erbjuda återbruksverksamhet under jord, som i Roslagstull i Stockholm? Eller längs någon av våra centrala trafikleder som vi också föreslagit?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s