Klimatsmart mat till 2030

Frukt liggande

Maten står för en stor del av vår klimatpåverkan och vi tror det är möjligt att på ett enkelt sätt halvera denna. Kött står för en stor del av klimatutsläppen och vår konsumtion måste ändras inte minst för klimatet och miljöns skull. I förskola- och skola grundläggs mycket av goda matvanor och i dessa verksamheter ska vegetariska alternativ vara standard och animaliska undantag. Kommunen har miljömål om 75 % ekologisk mat i utbudet. Miljöpartiet menar att ett sådant mål måste gälla det som faktiskt köps in och serveras.

Vi arbetar för vegetarisk norm i Nackas verksamheter, där animaliska produkter är undantag. Det betyder att vi i första hand vill utgå från miljö- och klimatsmart mat i det som serveras. För livsmedel har olika klimatpåverkan och ”biffen” är en stor källa till utsläpp. Vad vi lägger på tallriken spelar med andra ord roll även för klimatet. Det är därför Miljöpartiet tycker att det viktigt att arbeta med den mat som serveras i kommunal regi: som stor inköpare och ”tillagare” av mat kan vi faktiskt tillsammans göra skillnad!

Kommunen måste arbeta med att minska det klimatavtryck som avges via tallriken och arbeta för Nackas miljömål. Vi är vad vi äter och hur vi konsumerar har betydelse inte bara för vår närmiljö utan även globalt.

Nu har vi tio år på oss att vända på steken, därför vill vi:

  • Ta fram en matstrategi för folkhälsa, miljö och klimat
  • Styra för att minska matens klimatpåverkan och halvera matsvinn och avfall
  • Att Nacka skriver under matdeklarationen Good food cities och aktivt arbetar för klimatsmart mat till 2030
  • Att kommunen i upphandlingar ställer krav på antibiotika- och nitrit-fritt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s