Ett hållbart samhälle är målet

Solnedgång

Det finns olika partier för att vi jobbar för olika mål och vi ser på samhället på olika sätt. Miljöpartiet lägger förslag för att Nacka ska vara en del av lösningen i klimatutmaningen och vara ledande i omställningen mot ett hållbart samhälle. Ibland kostar det pengar men är nödvändigt för att anpassa Nacka för ett ändrat klimat. Många gånger är det investeringar som kostar just nu men sparar pengar på sikt.

Tack vare våra förslag så kommer Nacka till exempel arbeta för klimatneutral betong och asfalt, effektivt markanvändande och fler våtmarker. Andra förslag kommer inte att genomföras eftersom ”marknaden fixar det”. Tyvärr visar forskare i ekonomi att om vi väntar på att marknaden ensam ska hitta lösningar då får vi vänta för länge. Samtidigt skriker en hel värld efter politisk handling och att vi förtroendevalda ska ta ledningen. För Nackas del betyder det att vi måste ta ett större ansvar för vad vi bygger och hur, satsa på en infrastruktur som visar vägen mot en fossilfri värld och ta ett sammanhållet grepp där miljö- och klimat får betydelse för alla beslut som fattas. Det duger inte längre att säga att ”sådär kan vi inte göra” eller ”det där ska vi inte ägna oss åt”.

Ofta är svaret på våra förslag att de är bra, men inget som kommunen ska syssla med eftersom det inte tillhör ”kärnverksamheten”. Någon annan, någon annanstans, ska leda förändringen. Miljöpartiet menar att den kommunala kärnverksamheten också innebär att vi investerar för och i ett hållbart samhälle. Det betyder till exempel att det är vårt ansvar att arbeta för en utbyggd laddinfrastruktur, ställa krav på att byggnader ska klara ett ändrat klimat och inte vänta med lönsamma klimatinvesteringar som solceller. Det betyder också att vi behöver ta fram en plan för hur Nacka anpassar sig för ett ändrat klimat, som vi föreslog för snart fyra år sedan.

Att rädda klimatet är inte gratis alla gånger. Att strunta i det är inte bara svindyrt utan helt förödande. Och då talar vi inte bara ekonomiskt. Ett hållbart samhälle är vårt mål och där vill vi att kommunen är ledande. Det tjänar vi alla på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s