Vegetariskt som norm

Bönburgare logga.png

Genom att fundera kring vad vi äter har vi kommit en lång väg till att påverka och göra skillnad för såväl miljö som klimat. Idag är det vegetariska världsdagen och vi lyfter vårt arbete med att vända på steken. För ibland kan det faktiskt räcka med att utmana normen. Genom nudging, små grepp för att få personer att fatta mer hållbara beslut, kan det räcka med att vända på menyn på lunchrestaurangen och presentera de vegetariska alternativen högst upp. Studier visar nämligen att konsumtionen av de mer hållbara vegetariska alternativen ökar på så sätt.

Vi arbetar för vegetarisk norm i Nackas verksamheter, där animaliska produkter är undantag. Det betyder att vi i första hand vill utgå från miljö- och klimatsmart mat i det som serveras. För livsmedel har olika klimatpåverkan och ”biffen” är bland de största utsläppskällorna som den genomsnittliga Nackabon står för. Vad vi lägger på tallriken spelar med andra ord roll även för klimatet. Det är därför Miljöpartiet tycker att det viktigt att arbeta med den mat som serveras i kommunal regi: som stor inköpare och ”tillagare” av mat kan vi faktiskt tillsammans göra skillnad!

Nackas styrmodell är frihet under ansvar och majoriteten i Nacka vill inte lägga sig i utan överlåter till enskilda aktörer att bestämma. Hur vi konkret arbetar med våra lokala miljömål och hur vi tänker kring mat och livsmedel i kommunala verksamheter är exempel på sådant som kommunen inte lägger sig i. Valet överlåts som vanligt till individen: till enskilda skolor och förskolor i deras inköp, till barn och föräldrar att själva fråga vad maten innehåller.

Vi ser att det behövs en förändring på systemnivå för att nå Nackas miljömål. Att börja med de verksamheter som vi alla äger gemensamt – de kommunala – är en god start. Därför arbetar vi för

  • Vegetariskt som norm i Nackas verksamheter
  • Att en plan för att minska klimatpåverkan från mat tas fram
  • Att kockar och kökspersonal får vidareutbilda sig i klimatsmart matlagning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s