Ett hållbart samhälle måste vara målet

Söer er ej till Nacka, hyresbrist

Just nu är bostadsrätter svårsålda samtidigt som köerna till hyresrätter är långa. I Nacka är det ont om hyresrätter och de som byggs är för få. Det betyder att vi skapar ett samhälle med för lite variation i bostäder och att personer som inte vill eller kan köpa bostad inte kan bo här.

Först var målet i Nacka att en tredjedel av alla bostäder som byggs i kommunen skulle vara hyresrätter. Det justerades sedan ned till en tredjedel av det som byggs på mark som kommunen äger. Och i Nacka har mycket mark redan sålts.

Den mark som finns kvar kan vi antingen behålla och ”hyra ut” med tomträtt till hyresrätter, eller sälja för en engångssumma till bostadsrätter. Genom att behålla mark får vi mindre pengar just nu, men tack vare löpande intäkter år efter år, får vi in mer pengar på längre sikt.

Tyvärr har kommunen ett märkligt sätt att räkna på vilket gör att det ser ut som att det är lönsammare att sälja mark istället för att ha den kvar. Markhyran räknas nämligen bara som intäkt under två år, trots att marken fortsätter att ge inkomster till kommunen för all framtid. En hög försäljningssumma jämförs alltså med intäkterna från endast två års uthyrning. Det här gör att alla politiska beslut om utförsäljning av mark tas med ett grovt vilseledande underlag.

Om man har låg skatt som ett självändamål kan en tillfällig skattehöjning undvikas med en stor engångsintäkt. Men förutom att vi förlorar det årliga tillskott till kommunkassan vi skulle ha fått genom att hyra ut mark, så förlorar vi också möjligheten att bestämma över vad som ska byggas där.

Om vi vill ha ett Nacka där alla får plats, där vi bygger olika bostäder utifrån olika behov, så måste vi stanna upp och tänka till när vi planerar den nya staden. Vi måste behålla mer mark för att själva kunna bestämma över den så det byggs exempelvis fler hyresrätter och idrottsplatser.

För Miljöpartiet är ett hållbart samhälle målet. Det är alltid lönsamt på lång sikt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s