Dags att agera för fler båtar

Det är kul att vi och Centerpartiet ror åt samma håll i frågan om båtpendling och cykling (NVP 17/9). Vi måste nämligen bli fler som höjer våra röster för hållbara sätt att resa i vardagen. I en växande region och kommun behövs både fler och mer hållbara resvägar. Här finns många vattenvägar samtidigt som studier visar att 7 av 10 stockholmare kan cykla till jobbet på en halvtimme. När Nacka blir stad kommer detta även gälla många Nackabor och med båtpendling kan också fler boende längre ut i kommunen ta cykeln.

Med nya bostadsområden finns möjlighet att skapa nya förbindelser. Här kan kommunen bidra genom att rusta upp några av Nackas gamla ångbåtsbryggor. Fler båtlinjer kräver ju också fler bryggor och att en infrastruktur finns på plats.

Det är därför vi tycker det är olyckligt att kommunen inte lät förnya ett enda av servituten kopplade till gamla bryggor i Nacka som gick ut i januari. Fungerande ångbåtsbryggor kunde ha varit strategiskt viktiga pusselbitar när morgondagens förbindelser skapas.

Miljöpartiet vill att kommunen är med i de olika diskussioner som nu förs om nya båtlinjer, både med privata initiativ och regionen. Förutom en aktiv dialog med regionen för att hitta gemensam finansiering kan kommunen också undersöka möjliga bryggor och se över detaljplaner. På så vis kan vi bli extra intressanta för nya försökslinjer med båtpendling när regionen nu ska satsa på detta.

Det ligger i kommunens intresse att skapa nya resvägar. Vi behöver inte bara höja våra röster för båtpendlingen utan också aktivt agera från kommunens sida.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s