Solpaneler som bullerplank

Solceller bullerplank

Utsläpp från fossila energikällor står för 70–80% av klimatutsläppen på jorden. Vill vi på allvar rädda klimatet måste vi omgående växla upp utbyggnadstakten av alternativa energikällor.

Solen är en outtömlig källa med gratis energi och med dagens solpaneler räcker det med en yta motsvarande halva Öland för att täcka hela Sveriges energibehov. För att inte förarga ölänningarna bör vi dock sprida ut solcellsanläggningarna över hela landet.

Nacka kan bidra till omställningen mot ett hållbart samhälle genom att själva producera den energi vi förbrukar. Det blir också mindre nätförluster när el transporteras kortare sträckor och stabiliteten i elnätet ökar när el produceras lokalt.

Utöver att bygga solcellsanläggningar på alla kommunala byggnader behöver vi hitta andra platser för solceller. Längs vägar, i närheten av förskolor, skolor och idrottsplatser skulle bullerplank kunna förses med solpaneler.

Bullerplank är ofta dyra att bygga men om man klär in dem med solcellspaneler skulle de kunna bli helt självfinansierande. Det går också att sätta upp vinklade skivor av laminerat glas med inbyggda solceller som studsar bort bullret där det inte är lämpligt med vanligt plank.

Efter Miljöpartiets förslag ska kommunen nu titta på var bullerplank kan förses med solpaneler.  Med vårt förslag bidrar vi både till uppfyllelse av klimatmålet och får ett tystare Nacka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s