Fler båtlinjer kräver fler bryggor

Pendelbåt logga

”Läget” och ”bra kommunikationer” är ord som gärna används i bostadsannonser. I Nacka finns det både fantastiska lägen och möjligheter till bra kommunikationer. Ibland behöver vi bara hjälpa de möjligheterna lite på traven och planera för morgondagens kollektivtrafik och resenärer.

En kustkommun ger flera möjliga färdvägar över vattnet och pendelbåten från Nacka strand visar att det går utmärkt att erbjuda kollektivtrafik på vatten. Det byggs mycket på flera håll i Nacka och möjlighet att skapa nya förbindelser finns. Här kan kommunen vara med genom att rusta upp några av de gamla ångbåtsbryggor som en gång i tiden tog stadsborna ut till landet.

Befintliga, nya och tillkommande bostäder gör att underlag finns för fler nackabor att pendla med båt. Nu diskuteras bl.a. en ny pendelbåtlinje mellan Tollare och Nybrokajen då ett bostadsbolag undersöker möjligheterna att starta en sådan. Miljöpartiet ser gärna att även kommunen är med i dessa diskussioner då det ligger i vårt intresse att skapa nya resvägar när bostäder byggs och att vi för en aktiv dialog med regionen, som nu ska satsa mer på båttrafik, för att hitta gemensam finansiering.

Vi har tidigare föreslagit en upprustning av ångbåtsbryggan vid strandpromenaden i Lännersta, något som i detta fall kunde ge ytterligare en hållplats och fler passagerare till den nya båtlinjen. En fungerande ångbåtsbrygga kan bli en strategiskt viktig pusselbit när nya bostadsområden växer fram och morgondagens nya sätt att resa och förbindelser skapas. Fler båtlinjer kräver också fler bryggor och det är därför Miljöpartiet dels fått igenom en översyn av gamla ångbåtsbryggor, dels vill satsa på att renovera dessa.

När fler flyttar till Nacka blir det fler som vill resa. Det betyder att vi behöver hitta nya, smidiga och snabba vägar för alla som pendlar. Läge och kommunikationer är viktigt, men att ha en infrastruktur som möter morgondagens resvanor och mönster är också en viktig pusselbit när Nacka växer.

2 reaktioner på ”Fler båtlinjer kräver fler bryggor

  1. Varför dröjer det att få till båt pendlar båt genom sjutusendel. ?
    Starta med de bryggor som faktiskt finns är ok status. I Fisksätra, löd smokhouse, tollare , lilla Björknäs , klinten , duvnäs Marina ,
    talluden

    Med vänlig hälsning,

    • Jamen visst, det finns flera bryggor att titta på. Gäller att ha en strategisk plan bara. Där trycker vi på från flera håll, i regionen (som har hand om kollektivtrafik) och för att kommunen också ska vara aktiv här. Allt gott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s