Det finns asfalt och asfalt…

cykelbana 3

Det är skillnad på asfalt och asfalt. Vi vill att Nackas nya svarta ska vara hållbart och ha asfalt med lägre klimatpåverkan.

Arbetet för att föra Nacka i en mer hållbar riktning är något som sker både i stort och smått. Med olika medel påverkar vi i Miljöpartiet de styrande och många av våra förslag har genomförts. När vi bygger framtidens Nacka innebär det både utmaningar och möjligheter. Det är en utmaning eftersom alla byggen innebär en belastning på miljö och klimat, men även en möjlighet då vi nu har chansen att skapa ett hållbart samhälle. Då spelar det roll vad vi bygger, hur vi bygger och var vi bygger.

Ett av alla Miljöpartiets förslag på hur vi bygger så hållbart som möjligt handlar om vägarna och den nya asfalt som ska läggas. Det går faktiskt att ställa miljökrav på typen av asfalt som läggs och på så vis avge ett mindre klimatavtryck.

Nu utreder Nackas styrande om det går att ställa miljökrav. Först drogs den mycket märkliga slutsatsen att ”det inte går att hitta några tillräckligt bra referenser”, men efter att vi påpekade att det räcker med en snabb sökning på internet för att hitta både miljövänligare och klimatsmartare alternativ från de flesta stora asfaltstillverkarna, så ska kommunen nu titta på det mer noggrant.

Med ett kortsiktigt snävt ekonomiskt tänk kostar ”miljövänlig asfalt” mer, men på sikt lönar det sig. Det duger inte att köra på i gamla hjulspår, bygga som man gjort tidigare och välja det billigaste alternativet. Att rädda klimatet är inte gratis men om inte en rik kommun som Nacka har råd, vem ska då fixa det? ”Någon annan” kommer inte lösa situationen. Vi har alla ett ansvar.

Utvecklas vi inte är det – kort sagt – helt kört. För mänskligheten alltså. Jorden klarar sig och skulle må bättre utan människorna. Frågan är bara vem som då kommer köra på alla de vägar vi byggt under tiden?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s