Klimatarbete kräver klimatkunskap

Fjäril högupplöst

Miljöpartiet välkomnar höga ambitioner (NVP 11/6) och att Alliansen genomför våra förslag för ett hållbart samhälle, även om vi ser att kommunen behöver styra mer och ha högre krav för att möta mänsklighetens största utmaning. Men, vi är också oroliga, både att Nacka inte gör tillräckligt för att skapa ett hållbart samhälle, men också för att de som ska leda klimatarbetet brister i sina kunskaper om vad klimatförändringar faktiskt innebär. När ordföranden i det nya Miljöutskottet häromveckan i en debatt om klimatet konstaterande att det ibland är varmt, ibland kallt och regnigt på sommaren och påpekade att detta inte är klimatförändringar, då applåderade många i Kommunfullmäktige. Det visar på stor okunskap och är tyvärr precis så som en klimatförnekare uttrycker sig. Låt oss reda ut det hela:

  1. Det är skillnad på klimat och väder. Att prata om ömsom varma och kalla somrar är att tala om väder, inte klimat. Det är helt riktigt att vädret kan variera, men klimatförändringar är en utveckling som sker under lång tid där jordens medeltemperatur höjs. Klimat betyder helt enkelt att titta på genomsnittliga väderförändringar en längre tid (inte enbart de senaste åren, eller somrarna).
  2. FN:s klimatpanel konstaterar att de tre senaste årtiondena sannolikt varit de varmaste på 1400 år för oss på norra halvklotet. Växthusgaserna i atmosfären har ökat, i första hand till följd av förbränning av fossila bränslen och i andra hand på grund av förändrad markanvändning (båda två människans påverkan).
  3. Vi står inför nya möjligheter och utmaningar inom t.ex. biologisk mångfald, energi, bostäder, kommunikationer, vatten och avlopp, vård och hälsa (klimatförändringar påverkar alltså även Nacka).

Det är mot bakgrund av den här utvecklingen vi i Miljöpartiet lägger förslag för hur vi möter klimatutmaningen. Det är bra när dessa genomförs men vi hoppas att Alliansen vet bättre än att prata klimatförnekarnas språk. Annars är vi djupt oroade över Nackas klimatarbete.

Sidney Holm, oppositionsråd, MP Nacka
Lisskulla Zayane, gruppledare, MP Nacka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s