Ett hållbart EU

Alice i Monteringshallen.png

”Äg mindre, må bättre”. Fyra ord som provocerar men som samtidigt är viktiga att uttala tillsammans. För vårt konsumtionssamhälle håller tyvärr inte. Särskilt inte när vi vet vad konsumtion av nya saker gör med vår planet och vårt samhälle ur ett miljö- och klimatperspektiv. Många inser det, ändå provoceras, upprörs och slår vi ifrån oss tanken på det. Det köp- och slängsamhälle som vi har sliter på både människor och miljö. Vi behöver istället dela mer med varandra, återanvända det vi redan har och återvinna mer.

Många av oss gör mycket för att leva mer miljövänligt, men det är fortfarande ofta krångligt och alldeles för dyrt. Det fungerar inte att företagen fortsätter att producera dåliga prylar som snabbt går sönder, politiken och samhället måste ta ansvar nu. Visst spelar det roll vad du och jag gör i vår vardag, men det är inte ok att överlåta ansvaret på oss individer. Istället är det tillsammans och med tydliga gröna reformer som vi kan göra skillnad.

För att klara av utmaningarna behöver vi bättre lagstiftning, ändrade normer och fler styrmedel för en mer hållbar konsumtion. Miljöpartiet arbetar för ett samhälle där vi delar mer på saker, där vi hellre reparerar än köper nytt och där den miljö- och klimatsmarta maten är billigare än den som inte är det. Vi ser att EU behöver prioritera dessa frågor mer och att den gröna rösten måste bli starkare i en Union av länder som tillsammans kan tala med hållbar röst.

Miljöpartiet arbetar för ett EU med mer återvinning, återanvändning och gemensamt användande av varor och tjänster. Vi vill se färre farliga kemikalier, fler pantsystem på miljöfarliga produkter, hårdare regler och krav på varor för att skydda miljön, djuren och människors hälsa. Vi arbetar för att EU i sin budget också ska visa kostnader och vinster för miljö, livskvalitet och välfärd och att EU ska dela med sig av patent till fattigare länder för att underlätta spridning av miljö- och klimatvänlig teknik. Vi vill att all ny plast ska vara spårbar och återvinningsbar och förbjuda fler onödiga engångsartiklar och tillsatta mikroplaster i produkter.

Klimat och miljö är vår tids ödesfrågor: vi måste agera NU för att kunna rädda det som räddas kan. Miljöpartiet arbetar för ett hållbart EU, för en omställning som vi skapar gemensamt och en förändring vi genomför tillsammans. Vi arbetar för att alla EU:s länder ska vara en del av lösningen och för att den gröna rösten ska bli den som hörs starkast i Europa.

På lördag slår vi ett slag för återbruk och lyfter hållbar konsumtion på vårt kläd- och sakbyte i Monteringshallen i Sickla. Passa på att fråga hur Miljöpartiet vill arbeta för hållbar konsumtion i EU eller fråga nackabon och kandidaten #1 på Miljöpartiets lista i EU-valet, Alice Bah Kuhnke, vad hon vill driva för frågor i EU.

Du hittar mer information om kläd- och sakbytet här https://www.facebook.com/events/289048512017721/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s