Gasbussar i nya Slussen en risk

Skärmklipp

Foto: Janne Åkesson / Swepix

I helgen hände det igen. En buss i centrala Stockholm brann i ett explosionsartat förlopp och det kunde ha gått riktigt illa. Händelsen berör Nacka särskilt: det finns fortfarande frågetecken kring säkerheten och hur Slussens nya bussterminal i Katarinaberget skulle klara en sådan bussbrand.

När de första planerna på en ny bussterminal i Slussen presenterades lyfte jag tidigt faran med bussbränder i terminalen: gasbussar är riskabla i så stängda utrymmen som den nya terminalen blir. Detta gjorde att säkerhetsfrågorna kom fram och det gjordes nya utredningar på Slussen-terminalen med fokus på just säkerhet.

För några veckor sedan kom återigen kritik vad gäller säkerheten där bussfacken och kollektivtrafikresenärernas riksförbund begär tillsyn av nya bussterminalen. Det här visar att frågan fortfarande aktuell, inte har lösts och inte får glömmas bort när vi planerar för en ny bussterminal som kommer att ta emot tusentals passagerare varje dag.

Nu har det gått sex år sedan jag gjorde en polisanmälan om säkerhetsbristerna i den nya bussterminalen där jag lyfte riskerna med att låta gasbussar trafikera den. Något att komma ihåg vid bygget av nya terminalen är att mer än var tionde buss får anmärkningar på brandskyddet vid kontrollbesiktningen. Gasbussar brinner inte oftare än andra bussar men när de väl brinner, blir det ett explosionsartat förlopp som kan få ödesdigra konsekvenser.

Miljöpartiet vill inte förhala byggandet av en ny terminal, men, det är vår skyldighet att fortsätta lyfta säkerhetsproblemen och se till att vi får en säker kollektivtrafiklösning för alla. Den explosionsartade bussbranden i Stockholm kastar återigen ljus på frågan och behovet att ställa om fordonsflottan till eldrift och inte tillåta gasbussar i nya Slussen. Miljöpartiet väckte frågan med nya terminalens säkerhet och vi kommer fortsätta bevaka den så att vi får en säker bussterminal för alla.

Sidney Holm, oppositionsråd, Miljöpartiet i Nacka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s