Nej till tiggeriförbud

Räven tigger

En utsträckt hand såg på mig och bad om någon krona, jag tänkte, hur kan jag hjälpa, jag knappast dig från ett liv på gatan kan skona?
Den utsträckta handen blev i min vardag en tagg, jag kände nästan för en stund lite agg.
Fattigdomens ansikte rubbade mina vanor, fick mig att se och tänka i nya banor.
Plötsligt fick hopplösheten ett ansikte, det hade kommit hit, människor med utsträckt hand som flyttar och rör sig hit och dit.
I jakt på ett bättre liv, i jakt på mat till familj och en framtid för sina barn. En helt mänsklig instinkt – överlevnad – men förbudsivrarna fick vatten på sin kvarn.
”Det där ska vi inte ha här, det kan vi inte tolerera”, men då glömdes att fattigdom knappast försvinner för att du förbjuder – nej, för det krävs mycket mera!

Nej. Miljöpartiet vill inte ha tiggeriförbud i Nacka.

Att lösa dessa problem handlar både om resurssättning och attitydförändring i Sverige, Europa och i EU-medborgarnas hemländer. Miljöpartiet är kategoriskt emot ett tiggeriförbud. Det går inte att lagstifta bort fattigdom genom att förbjuda människor att be om hjälp. Det skulle bara förvärra situationen ytterligare för redan svårt utsatta människor.

De senaste åren har det blivit vanligare med tiggande människor i det offentliga rummet. Fattigdomen och diskrimineringen i Europa syns allt mer, även i Nacka. Många tycker det är jobbigt att se hur andra fryser, saknar mat och husrum och tvingas tränga sig på folk för att fråga om en slant.

Många av tiggarna är hemlösa EU-medborgare. Fattigdomen i Europa som gör att människor tvingas tigga för sin försörjning och inte har någonstans att bo är inget vi löser över en natt. För att hjälpa någon måste man se hela människans livssituation. Romska EU-medborgare, som det ofta, men inte alltid, handlar om, tillhör ett av Europas mest diskriminerade folk sedan flera hundra år, lever under dåliga förhållanden i sina hemländer och diskrimineras ofta av myndigheterna där. Bland annat förekommer det att romska barn förvägras möjligheten att gå i skolan på samma villkor som andra barn.

Miljöpartiet vill:

  • att det genomförs en nationell satsning mot hemlöshet genom att ge kommuner statsbidrag för att inrätta fler boendeplatser/platser på härbärge för hemlösa,
  • se över möjligheten till någon typ av svenskundervisning samt rätten till sjukvård.
  • ta ett initiativ till ett EU-toppmöte om att förbättra situationen för romer i Europa,
  • se över hur EU kan få fler och starkare verktyg för sanktioner mot ett medlemsland som bryter mot grundläggande krav på demokrati, respekt för de mänskliga rättigheterna och skydd för minoriteter.
  • ge mer pengar till frivilligorganisationer som jobbar med hemlösa i allmänhet och EU-medborgare i synnerhet
  • underlätta för hemlösa EU-medborgare att arbeta genom att förenkla tillgång till samordningsnummer och att registreras som arbetssökande

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s