Det gröna guldet

skogens dag

Skidtur på Sandasjön i Nackareservatet.

Vilken Nackaskog har du tänkt besöka till helgen? Idag är det skogens dag och vi lyfter Nackas gröna guld, riktig hårdvara när kommunen förtätas.

Hur ska vi tänka vid konflikter mellan skogens företagsekonomiska och samhällsekonomiska värde? Där det ena kan omsättas i pengar medan det andra är mer svårt att uppskatta värdet av i kronor och ören.

Den som vandrar i Erstaviksskogen möts ibland av nya vyer inte bara beroende på årstidernas växlingar utan för att det i Erstavik bedrivs skogsbruk med avverkning av skog. En del som är anmält för avverkning är skogen runt Sandakällan i Älta, en plats till vilken folk från hela stockholmsområdet kommer för att hämta vatten. Platsen är inte bara en naturupplevelse visuellt utan ger också möjlighet att ta med något av det som naturen ger oss: rent och mineralrikt vatten.

När ekonomiska och ekologiska värden står mot varandra behöver vi hitta nya former för att tillsammans finansiera och bevara det som vi alla har glädje av och nyttjar: skogen.

Miljöpartiet vill att kommunen arrenderar värdefull skog som annars skulle komma att avverkas, som skogen runt Sandakällan och Sandasjön. Du hittar vårt förslag här.

En reaktion på ”Det gröna guldet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s