Ett motionsrikt år!

Motion 2018

37 motioner lämnade vi in till kommunfullmäktige detta år. ”Försöker ni slå världsrekord?” skämtade någon på senaste fullmäktigemötet, med glimten i ögat och orolig blick.

Motioner är det sätt på vilket ett parti kan komma med förslag och påverka politiken. Mycket av den cykelpolitik som Nacka prisats för bygger till exempel på Miljöpartiets förslag genom åren. För ett parti som sitter i opposition är det en möjlighet att föra politiken – och kommunen i den riktning man vill. För Miljöpartiets del innebär det att påverka så att Nacka arbetar för en hållbar kommun som tar hänsyn till miljö och klimat.

På årets sista kommunfullmäktige lämnade vi in nio motioner inom olika områden, allt från bostäder till äldre, idrott och kultur. Den styrande majoriteten i Nacka har ju uttalat att kommunen aktivt ska arbeta för hållbarhet och mot FN:s globala klimatmål. Miljöpartiet har många förslag på hur kommunen kan göra så att det blir lätt att göra rätt och bidra till ett mer miljö- och klimatvänligt Nacka.

Till exempel köper kommunen in varor och tjänster och investerar för miljarder varje år. Vi i Miljöpartiet vill införa ett internt bonus-malus-system där alla de varor, tjänster och investeringar som är dåligt för miljö- och klimat beläggs med en intern extrakostnad. Pengarna kan sedan användas till att subventionera sådant som istället är bra. På så vis kostar det en del att göra fel och blir lätt att göra rätt!

Pengar är ett väldigt effektivt styrmedel och med någon form av internt bonus-malus-system skulle vi effektivare kunna styra hela kommunen mot uppfyllelse av miljö- och klimatmålen. På så sätt blir Nacka en del av lösningen på klimatutmaningen, istället för att vara en del av problemet.

Följ också @mpnacka på Instagram för att läsa mer om våra andra förslag för att få hit Parkteatern i sommar, utnyttja den tredimensionella fastighetsbildningen för fler idrottsytor och planera för fler olika typer av bostäder för äldre.

Ett motionsrikt år går mot sitt slut… men nästa år är vi tillbaka med fler förslag! Vårt nyårslöfte är att motionerna mera 😉

God jul & Gott nytt år!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s