Från nattsvart till hållbart

Återbruksbild

Äg mindre, må bättre sa en rubrik på ett tidningsomslag på ett soffbord nyligen till mig. Fyra ord som provocerar men som samtidigt är viktiga att läsa tillsammans. För vårt konsumtionssamhälle håller tyvärr inte. Särskilt inte när vi vet vad vår konsumtion av nya saker gör med vår planet och vårt samhälle ur ett miljö- och klimatperspektiv. Vårt sätt att konsumera är ohållbart. Många inser det. Ändå provoceras, upprörs och slår vi ifrån oss tanken på det. Nya prylar gör oss inte lyckligare, sa artikeln. De får heller inte jorden att må bättre.

Den här veckan har det varit fokus på den nattsvarta konsumtionen. Den där vi konsumerar nya saker, prylar och kläder till ett lite billigare ekonomiskt pris, men till ett högre ekologiskt pris. Samtidigt utnämndes det återvunna plagget till ”årets julklapp” och försöken till att lyfta en mer hållbar konsumtion fick lite mer utrymme i bruset av köp-två-för-en-till-priset-av-tre.

Miljöpartiet arbetar för ett hållbart samhälle och vill att även Nacka ska bidra till att vara en del av lösningen. Här är det den genomsnittliga nackabons konsumtion som avger ett negativt klimatavtryck och som de lokala miljömålen försöker arbeta för att synliggöra.

Vi vill att kommunens miljömål bygger på konsumtionsperspektivet och utgår från de utsläpp vi totalt orsakar, oavsett var de sker. Vi vill också ge vårt kommunala bolag Nacka vatten och avfall i särskilt uppdrag att starta och driva ett projekt där vi på våra återvinningscentraler har möjlighet att lämna saker även för reparation och vidareförsäljning.

Vi behöver ta varje tillfälle att lyfta och synliggöra återbruk och mer hållbar konsumtion eftersom vi faktiskt inte har råd att köra på i gamla hjulspår. Vi behöver gå från nattsvart till hållbart och där kan kommunen gå före och visa vägen.

Sidney Holm, oppositionsråd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s