Tips för ett hållbart Nacka!

Fötter logga

Kommunerna har en stor roll att spela om Sverige ska nå klimatmålen och Nacka kan bidra till en hållbar värld genom att vara en hållbar kommun. Vi i Miljöpartiet välkomnar Alliansens ambition om att arbeta för Agenda 2030, hållbarhetsmålen för en bättre värld. Det är verkligen på tiden och eftersom vi i Miljöpartiet har arbetat länge för hållbarhet så ger vi gärna några tips, som små steg på vägen.

  1. Ha ett fossilfritt Nacka 2040 som mål! Det skulle innebära minskade utsläpp från trafiken med övergång till förnybara drivmedel och mer kollektivtrafik. Det betyder också att Nacka ökar mängden förnybar el som produceras här, ställer höga krav på energieffektivisering i bostäder och bygger mer i trä.
  2. Ge de kommunala bolagen hållbara ägardirektiv och ge Nacka Energi i uppdrag att bygga upp en väl fungerande laddinfrastruktur och tillräckligt med ström i nätet för snabbladdning av elbilar.
  3. För dialog med landstinget om ny kollektivtrafik: Nacka är en kustkommun som kan ha nytta av både stadslinbana och fler pendelbåtar.
  4. Satsa mer på solenergi, det är inte bara gratis på sikt utan sparar också både pengar och miljön när skolor, förskolor och äldreboenden inte värms med olja.
  5. Styr mer vad som byggs så att vi får klimatsmarta hus i massivträ. Det som verkligen behövs är att kommunen arbetar för ”miljövänliga” kvarter för 2000-talets utmaningar istället för de ”klassiska” kvarter i 1800-talsstil som Alliansen utlovat i Nacka stad.

För fler tips rekommenderas Miljöpartiets budgetförslag för ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart Nacka. Där tar vi hänsyn till att jorden har begränsade resurser, ser Nacka som del av lösningen och hur förebyggande arbete och satsningar på barn, unga, äldre, kultur och mötesplatser alltid är lönsamma. För alla. För även om satsningarna kostar pengar just nu så betalar ett hållbart samhälle igen sig på lång sikt. Alltid.

Sidney Holm, språkrör, Miljöpartiet Nacka
Lisskulla Zayane, språkrör, Miljöpartiet Nacka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s