En hållbar budget

Fjäril högupplöst

Miljöpartiets budgetförslag för Nacka kommun fokuserar på hållbarhet och att Nacka aktivt tar steg för att nå de globala klimatmålen. Satsningar på ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart Nacka innebär mer pengar till barn och unga, miljö och klimat, förebyggande arbete, människor i behov av stöd samt bostäder för alla. Vi vill styra mer mot ett hållbart byggande med klimatsmarta bostäder och har ett tydligt mål om ett fossilfritt Nacka år 2040.

– För nackaborna skulle en fossilbränslefri kommun till exempel betyda minskade utsläpp från trafiken med övergång från fossila till förnybara drivmedel, fordon med mindre energianvändning och en kommun med mer kollektivtrafik. Det betyder också att Nacka ska öka mängden förnybar el som produceras här, ställa höga krav på energieffektivisering i nybyggda bostäder och bygga mer i trä, berättar Sidney Holm, språkrör för Miljöpartiet i Nacka.

Miljöpartiet föreslår också en skattehöjning på 15 öre, dels för att ta höjd för sämre ekonomiska tider med ett högre balanskravsresultat, men också för att möjliggöra satsningar.

– Det betyder att vi har sparar mer pengar för framtiden om det ekonomiska läget skulle försämras. Redan i år kan vi se hur kommunen gör ett sämre resultat än väntat med flera miljoner och det är den sortens mindre roliga överraskningar vi vill vara bättre förberedda på, förklarar Lisskulla Zayane, språkrör för Miljöpartiet i Nacka.

Miljöpartiets största satsningar är även i år på mindre barngrupper i förskolan samt på människor i behov av socialtjänstens hjälp och stöd. Bland andra konkreta satsningar märks ett badhus i Fisksätra och förslag för bättre cykelvägar och pendlingsmöjligheter. Miljöpartiet satsar också mer på kultur till barn och unga och vill få till ett samarbete med Stockholms parkteater för att kunna erbjuda nackaborna mer kultur på hemmaplan. Möjligheten att förlägga Värmdöleden i tunnel på sträckan i centrala Nacka för en tystare stad är ett annat förslag som skulle kunna ge plats för idrottsytor samtidigt som skogen i Ryssbergen får vara kvar. Vi investerar också 100 miljoner kronor i solceller, en investering som är lönsam både för klimatet och rent ekonomiskt.

Hela budgetförslaget återfinns här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s