Vatten hela dan – är det mat för en vegan?

Ribollita

Miljöpartiet vill se mindre av kor och elefanter i Nacka. Med det menar vi att ”rätten” att äta kött i debatten blivit en helig ko samtidigt som animaliska produkters klimatpåverkan kommit att bli en elefant i rummet: vi vet om den men undviker att tala om den. Nackas styrmodell är frihet under ansvar där politiken överlåter till enskilda aktörer att bestämma. Hur vi konkret arbetar med våra lokala miljömål och hur vi tänker kring mat och livsmedel i kommunala verksamheter är exempel på sådant som kommunen inte vill lägga sig i.

Livsmedel har olika klimatpåverkan och ”biffen” är bland de största utsläppskällorna som den genomsnittliga nackabon står för. Vad vi lägger på tallriken spelar med andra ord roll inte bara för hälsan utan även för klimatet. Det är därför Miljöpartiet tycker att det viktigt att arbeta med den mat som serveras i kommunal regi: som stor inköpare och ”tillagare” av mat kan vi faktiskt tillsammans göra skillnad! Det är också hos barn och unga som goda vanor och förändring grundläggs. Vi vill att kommunen tittar på hur vi kan arbeta med att minska det klimatavtryck vi avger via tallriken och arbeta för Nackas miljömål.

Idag på internationella vegandagen väljer vi att lyfta hur vi tillsammans kan göra skillnad genom att tänka på vad vi äter. Vi bjuder också på det här receptet där vatten visserligen ingår men som också innehåller god olivolja, svartkål, bönor och tomater. Samtliga goda ingredienser som ”även en vegan” kan äta!

Ribollita:
Hacka två små lökar, fräs i olivolja. Hacka två morötter och ha ned dem. Ha ner en stor potatis i bitar, hacka svartkålen och i med den. På med två paket passerade tomater (ev lite vatten) och låt puttra. I med en-två paket borlottibönor/små vita bönor. Låt detta puttra tills de hårda ingredienserna är mjuka. Krydda med svartpeppar, salt och olivolja. Mixa sedan allt med stavmixer. Bara godare om det får stå minst några timmar/någon dag innan servering och funkar utmärkt att frysa in! Det är även gott att ha en skiva torrt vitt (gårdagens) bröd i botten på tallriken innan ribollitan slevas upp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s