Mer arbete krävs för hållbart Nacka

Elbil logga

Miljöpartiet arbetar för ett fossilfritt och klimatneutralt Nacka. Som en del av det har vi föreslagit att minska antalet bensinmackar och flytta en centralt belägen bensinmack som hindrar såväl nya bostäder som en bättre cykelbana: macken vid Älta gård. Nu står det klart att just detta kommer att ske!

Bensinmacken som ska flyttas ligger idag både nära bostäder, förskola, skola och fritids. Den ligger mitt i samhället och har gjort att behovet av farliga (olje)-transporter hindrat både bostadsbyggande och kommunalt ansvar för vägen. Farliga transporter genom bostadsområden är inte att föredra och Ältavägens cykelbana skulle vid t.ex. Hästhagen behöva göras säkrare för att undvika olyckor, något kommunen skulle kunna ta ansvar för som ägare av vägen.

En del av ett fossilfritt Nacka handlar om att ställa om samhället och hur vi reser. Det handlar om att fördela gaturummet mer demokratiskt för att undvika konflikter mellan olika trafikslag och ta bättre hand om våra oskyddade trafikanter, cyklister och gående. Men det handlar också om att erbjuda fossilfria bränslen och arbeta för en tillvaro utan behov av egen privat bil genom att bygga ut laddställen, satsa på bättre elnät, underlätta för bilpooler och planera för självkörande fordon. Kommuner kan göra mycket i klimatomställningen och FN:s klimatrapport häromdagen visar på att vi måste sluta sälja fossila bränslen, krav som nu alltmer höjs inte för att det är roligt att kämpa mot bensinbilar, utan för att det är helt nödvändigt för att undvika en klimatkatastrof.

Beslutet om macken vid Älta gård är ett steg på vägen men vi måste fortsätta arbeta. Vi har fortfarande chans att säga nej till en bensinmack i den ovärderliga skogen Ryssbergen. Snabbladdningsstationer för elfordon är framtiden, inte fossila bränslemackar. Miljöpartiet vill att kommunen via sitt bolag Nacka Energi tar större ansvar i omställningen för ett fossilfritt Nacka och får huvudansvaret för att bygga ut en fungerande infrastruktur för el-tankning, med ordentlig ström i nätet för snabbladdning och ”mackar” att ladda bilen på.

Att arbeta för ett hållbart Nacka handlar om att kommunen måste visa vägen och agera. Det kommer Miljöpartiet fortsätta se till att Nacka gör, så att vi inte om några år står med en både omodern och ohållbar stad.

Sidney Holm, språkrör, Miljöpartiet Nacka
Lisskulla Zayane, språkrör, Miljöpartiet Nacka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s