Ett grönt första kommunfullmäktige!

Fruktträd

Mandatperiodens första kommunfullmäktige bjuder på debatt kring fem miljöpartistiska motioner där tre bifalls, dvs förslagen genomförs. Det handlar om att följa upp och föra dialog med landstinget kring försök med självkörande minibussar, om offentliga toaletter i Nacka och om teknikkulvertar, där ledningar i marken läggs i tunnlar så att underhåll och arbete med nya ledningar förenklas då gatan inte behöver grävas upp varje gång något ska grävas ned.

Förslagen är exempel på Miljöpartiets politik och hur vi arbetar för ett hållbart och tillgängligt Nacka. Hur vi söker lösningar för att ställa om samhället och erbjuda nya resesätt, hur vi arbetar för ekonomisk hållbarhet där kostnader kan sparas genom att bygga samhället rätt från början.

Även de två andra motionerna är exempel på hur vi tänker nytt och hållbart. Det handlar om möjligheten att fördröja och rena vatten på Saltsjöbanans spårområde i centrala Nacka och förbereda för detta när spåren ändå läggs om. Det är ekologiskt hållbart och föreslås för att möta ett förändrat klimat med skyfall men även för att skapa ett trevligare Nacka, där vatten renas innan det går vidare ut i naturen. Det är också ekonomiskt hållbart eftersom de skador som stora regnmassor kan orsaka är både dyra och långsiktigt problematiska för samhället.

När vi ändå ska göra om centrala Nacka kan vi lika gärna tänka till från början, något som även vårt förslag om att titta på vad vi väljer för träd och buskar när vi planterar nytt i kommande parker. Där konstateras i svaret från kommunen att ”vid valet av buskar och träd med ätliga frukter kommer både investerings- och driftkostnader beaktas”. Tyvärr glöms då något både viktigt och grundläggande bort: det är inte bara kronor och ören som räknas i ett samhälle. Ett hållbart Nacka planerar också för biologisk mångfald och för människor. Där ingår träd och buskar som bjuder på ätbart, där bin och insekter kan pollinera, där förskolor och skolor kan använda parker för pedagogisk verksamhet och där vi kan träffas för att odla och skörda.

Det är nu vi bygger och skapar kommande Nacka. För Miljöpartiet betyder det ett hållbart Nacka som är en del av lösningen. Ny mandatperiod, nya utmaningar – nu kör vi!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s