Nacka kan bidra

Maskros och bi

En ny rapport visar att kommunerna har en stor roll att spela för att Sverige ska nå klimatmålen och hur det är konsumtion av livsmedel och transporter inom offentlig sektor som orsakar stora utsläpp av växthusgaser.

Rapporten pekar på hur kommuner kan ställa högre krav på att den mat som serveras ska bidra till mindre utsläpp av växthusgaser. Riktlinjer och krav för upphandling av både varor och tjänster behöver skärpas och som en stor upphandlare kan Nacka göra skillnad. Upphandling av mat med låg klimat- och miljöpåverkan till skolor och äldreboenden behöver främjas och vi behöver välja mer vegetariskt, framför allt i kommunens egen organisation, till exempel vid möten. Ett annat förslag som nämns i rapporten är att måltidspersonal kan utbildas i klimatsmart matlagning. Att arbeta mot matsvinn är en annan del.

Rapporten inger hopp, visar på lösningar och pekar på hur Nacka kan bidra till en hållbar värld. Den visar också på att vi i Miljöpartiet är på rätt väg i vårt arbete och med våra förslag här i Nacka för mer hållbara transporter, miljökrav vid upphandlingar, vegetariskt som norm, utbildning i klimatsmart matlagning och strategi mot matsvinn.

Det är tillsammans vi löser miljö- och klimatutmaningen och kommunen har ett ansvar att göra mer!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s