Olja hör inte hemma i Nacka

NU Bergs oljehamn

Bergs oljehamn i Nacka med cisternerna upp till höger i bild och ett fartyg nere i hamnen.

Det pågår ett krig mot oljan. Längre ned på kusten har ett grundstött oljefartyg lett till stora utsläpp i den känsliga Östersjön. Oljefartyget var inte på väg hit, men kunde ha varit det. För i Nacka, centralt och med havsutsikt, ligger Bergs oljehamn dit farliga transporter går. Det är glädjande att vi i Miljöpartiet inte är ensamma om att vilja få bort oljehamnen för att bygga bostäder, en process som nu pågår tack vare Miljöpartiet.

Men det finns fler platser i Nacka där vi behöver få bort farliga transporter. Vid Sandasjön skulle en olycka kunna förstöra kommunens enda vattentäkt som i en nödsituation ska försörja hela Nacka med vatten.

Vägen ut mot Älta går genom vattenskyddsområde och här passerar tungt lastade tankbilar till den bensinmack som ligger vid Älta gård, nära bostäder, skola, fritids och förskola. Eftersom vägen är statlig är det inte kommunen som ansvarar för och sköter den. Det vill Miljöpartiet ändra på eftersom vi ser att flera åtgärder behöver göras för att förbättra säkerheten för cyklister och gående, bl.a. i backen och kurvan vid Hästhagen.

Miljöpartiet ser inte att olja hör hemma i Nacka. Vi har kämpat för att fasa ut den som uppvärmningsmedel i kommunala byggnader och vi arbetar för att den ska ersättas med förnybara källor, bl.a. genom att lyfta behovet av fler solceller, laddstolpar och snabbladdningsställen för bilar och lånecyklar som även går på el. Som ett led mot ett fossilfritt Nacka och en säkrare närmiljö vill vi också se om den bensinmack som ligger i centrala Älta kan tas bort och vid behov flyttas och ges plats vid Tyresövägen. På så vis slipper vi farliga transporter genom Älta, kan ta över ansvaret för Ältavägen och ge boende och skolbarn en säkrare miljö att vistas i.

Ja, det pågår ett krig mot oljan. Och det är en kamp vi måste vinna särskilt för klimatets och miljöns skull och där Nacka måste vara med och kämpa för en fossilfri kommun. NU!

Sidney Holm, språkrör MP Nacka
Lisskulla Zayane, språkrör MP Nacka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s