TÄNK GLOBALT – AGERA LOKALT!

Skärmklipp

Det är varmt. För varmt. Professor Johan Rockström skriver tillsammans med andra klimatforskare om hur jorden kan hamna i ett växthusliknande tillstånd. Parisavtalets tak på 2 grader kan vara för högt för det som nu sker, menar forskarna. Rapporten, som är publicerad i vetenskapstidskriften PNAS ser tio olika följder där en del är sådana som i sin tur genererar andra, bland annat metanutsläpp från havsbotten, skogsdöd samt smältande permafrost, snötäcken och havsis.

Samtidigt säger klimatforskaren och historikern Fredrik Charpentier Ljungqvist till TT att även om planeten har blivit varmare förut i historien så är det nu första gången uppvärmningen sker genom mänskliga utsläpp av växthusgaser.

I Sverige lever vi som om vi hade 4,2 jordklot. För Nackas del handlar det om att förändra hur vi reser och konsumerar för att göra skillnad för klimatet. För vi kan göra något. Du, jag och alla andra nackabor. Tillsammans blir det en hel del. Ensamma kan vi inte klara klimatutmaningarna men tillsammans har vi både ett ansvar och en möjlighet att göra mer. NU!

Miljöpartiet har en politik där vi satsar tillsammans. Där vi inte överlåter åt varje enskild person att vända skutan rätt genom egna val i vardagen utan där vi med tydliga reformer styr för stora satsningar på miljö och klimat. För Nacka betyder det att kommunen satsar mer på miljö och klimat: på solceller, ekologiskt och giftfritt, cyklister, gående, kollektivtrafik och klimatsmarta bostäder till exempel. Att vi har en klimat- och miljödirektör som alltid påminner om att det finns ekologiska gränser för tillväxten och att vi inte bara tar hänsyn till utan också respekterar miljö och klimat i kommunen.

Som professor Rockström säger: på många områden behövs det mer regleringar – tuffare, starkare och mer långtgående – både nationella och globala.

Tänk globalt – agera lokalt. Tillsammans NU. För klimatet!

Sidney Holm, språkrör Miljöpartiet Nacka
Lisskulla Zayane, språkrör Miljöpartiet Nacka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s