Lika rätt är allas rätt!

Pride övergångsställe

Miljöpartiets lokala språkrör Lisskulla Zayane och Sidney Holm går över Nacka kommuns Pride-övergångsställe nära Nacka stadshus.

Den här veckan uppmärksammas EuroPride även i Nacka. Att kunna uttrycka oss, att vara den vi är, är inte självklart och den senaste tiden har det blivit tydligt hur det finns grupper och organisationer som arbetar mot allas lika rätt här i Sverige. Som gör skillnad på personer beroende på sexuell läggning, kön, könsöverskridande identitet eller uttryck till exempel. Därför är det nu – kanske mer än någonsin – viktigt att stå upp för allas lika rättigheter, värde och demokratin och att kommunen arbetar mer med detta.

Miljöpartiet har länge påpekat vikten av satsningar på ut- och fortbildning i HBTQ-frågor i Nacka kommun och efterfrågat ett uppgraderat jämställdhets- och HBTQ-arbete vad gäller fritiden och de aktiviteter som erbjuds. Det är viktigt att alla är och känner sig välkomna att delta i kommunens fritidsverksamheter. Att driva verksamhet öppen för alla kan kräva att strukturer analyseras och aspekter ses på med andra glasögon. Att ha utbildningar, workshops, kurser, information och styrdokument där jämställdhets- och HBTQ-frågor belyses är delar att vidareutveckla. Vi vill också att Nackas bibliotek ska vara HBTQ-certifierade och att det i upphandlingar av driften ska ställas krav på det. Vi behöver jobba mer med värderingar och i det arbetet har framförallt kommunen ett ansvar att ta på ledartröjan.

För unga HBTQ-personer är behovet av mötesplatser stort, platser där de kan vara sig själva och möta andra i samma situation. Miljöpartiet vill att alla kommunens fritidsgårdar och föreningar som arbetar med ungdomar ska utbildas i HBTQ-frågor. Det finns även ett behov av tillgång till könsneutrala omklädningsrum utöver de traditionella omklädningsrum som finns idag.

Att vi har mångfald och frihet är grunden i det samhälle Miljöpartiet vill ha och arbetar för. Kommunen har ett ansvar att arbeta med och driva inkludering och allas lika rättigheter och möjligheter. Det är därför vi behöver lyfta och synliggöra HBTQ-frågor i kommunens verksamheter, inte överlåta åt enskilda enheter att driva arbetet framåt.

Lisskulla Zayane, språkrör
Sidney Holm, språkrör

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s