Overshoot day – vi lever på lånade resurser

overshoot day

Nu lever vi på lånade resurser. Eller, vi lever över vad jorden klarar av, på ekologisk övertid. Idag den 1 augusti är det nämligen 2018 års Earth Overshoot Day. Det betyder att vi människor på denna planet har använt mer av jordens resurser än vad jorden klarar av att producera på ett år. Fem månader återstår men årets resurser är slut och vi lånar av våra barn.

I Sverige lever vi som om vi hade 4,2 jordklot. Vi använder mer natur och ekologiska resurser än vad jorden kan tillverka och för Nackas del handlar det om att förändra hur vi reser och konsumerar. För Nacka kan göra något. Du och jag kan också göra något. Tillsammans blir det en hel del. Ensamma kan vi inte klara klimatutmaningarna men tillsammans har vi både ett ansvar och en möjlighet att göra mer. NU!

Tack till dig som pendlar med kollektivtrafiken eller cykeln i vardagen. Tack till dig som använder benen eller cykeln för kortare resor. Fler resor behöver nämligen ske med kollektivtrafik och cykel. Tack till dig som köper ekologiskt och giftfritt, slänger så lite ätbar mat du bara kan och sorterar ditt matavfall och andra sopor. Vi behöver nämligen arbeta mer med hållbar matproduktion, mot matsvinn och bli bättre på att återvinna. Tack till dig som väljer förnybar el hemma och lyser upp vardagen med lågenergilampor. Våra bostäder behöver nämligen bli mer hållbara.

Årets val blir ett val för framtidens Nacka, morgondagens Sverige och hela världen… och tillsammans behöver vi agera nu! Miljöpartiet har bland annat fått igenom flera satsningar på miljö och klimat. Våra förslag för en klimatplan, för fler solceller, cykelsatsningar och på återvinning är några exempel. Men vi vill göra mer och framförallt vill vi att Nacka gör mer för en hållbar förbrukning av jordens resurser. Vi vill underlätta för nackaborna att minska sitt klimatavtryck genom satsningar på en mer hållbar kommun genom att bygga klimatsmarta bostäder, ha mer kollektivtrafik och förbättra för gående och cyklister. Klimatet kan inte vänta. Du och jag kan inte vänta. Och det kan inte våra barn och barnbarn heller. Den 9 september kan du välja att rösta på Miljöpartiet, för en hållbar politik i Nacka.

Sidney Holm, språkrör Miljöpartiet Nacka
Lisskulla Zayane, språkrör Miljöpartiet Nacka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s