Använd sten som gröna bullerskydd och vägräcken

Gabioner

Du ska inte kasta sten när du bygger stad. Det är inte ett ordspråk men väl visdomsord när Nacka bygger stad. Sten behövs för grunden av hus, skolor och andra byggnader och i anläggandet av cykelbanor, trottoarer och vägar.  Sådant som det kommer att byggas mycket av här de kommande åren. Det kommer även finnas gott om sten när tunnelbanan byggs. Denna sten är utmärkt att använda även på andra sätt.

För ett tystare Nacka behöver vi arbeta mer mot buller och med att lyfta andra ljud i staden. Gröna, växtbeklädda bullerskydd har denna funktion samtidigt som de renar vatten. Och dagvattenrening är något vi inte kan få för lite av, bland annat eftersom vattnet för med sig partiklar som hamnar i våra sjöar och annat vatten.

Miljöpartiet tycker att kommunen ska titta på hur stenen vi får vid tunnelbanebygget kan användas i gabioner som bullerskydd och vägräcken för att separera gående och cyklister från vägarna. Gabioner är stora stålburar eller nätkorgar som fylls med sten. Burarna kan ha olika former och konstrueras med olika material. Genom att lägga mer eller mindre jord i dem kan de även täckas av grönska och absorbera både buller, skapa och rena luft och vara en plats där fjärilar och insekter trivs. Att arbeta mer med att separera olika trafikanter ökar också säkerheten, särskilt för gående och cyklister.

Nacka behöver mycket sten när vi bygger stad. Nacka kommer att få mycket sten när vi spränger för tunnelbanan och denna kommer att kunna användas i stadsbyggandet. Miljöpartiet har föreslagit att kommunen undersöker hur stenen som vi får när tunnelbanan byggs kan användas lokalt och särskilt tittar på möjligheten att använda den i gabioner, som bullerskydd och avskiljare mellan gång- och cykelbanor samt annan trafik.

Sidney Holm, språkrör MP Nacka
Lisskulla Zayane, språkrör MP Nacka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s