Förbättra vattenkvaliteten i Nackas badsjöar

Sickla sandstrand

Nedanför ängen vid den nyrenoverade lekplatsen vid Sickla strand fanns det tidigare en långgrund sandstrand, mer anpassad för mindre barn än den vid Sickla strandbad. Miljöpartiet vill att den görs i ordning igen, så att det blir fler badmöjligheter i Sickla.

Den här sommaren har hittills bjudit på dagar med sol och sommarvärme. Det har verkligen varit doppens tid med möjlighet att bada i någon av Nackas alla sjöar. Men Nackas historia döljer också mörka skatter i form av föroreningar från industrier som släppt ut både det ena och det andra, kanske med tanken om att ”det som inte syns, det finns inte”. Tyvärr finns det och ligger på botten av våra sjöar, en lurande fara både för miljö, djur och människor. Miljöpartiet menar att vi måste göra mer för våra sjöar.

Många industrier låg i centrala Nacka. Det är också här vi hittar några av våra mest förorenade sjöar. Även om utsläppen av fosfor och kväve till Nackas största sjö Järlasjön minskar, tar det lång tid för sjön att återhämta sig från tidigare utsläpp. Det beror bland annat på att sjöbottnen fortsätter läcka fosfor som under lång tid lagrats där. Fosforn från botten bidrar till fortsatt övergödning och kan leda till farlig algblomning.

En av de metoder som forskare visat vara effektiv för att få stopp på fosforläckage från bottnar är att binda det med hjälp av aluminium. I sjön Flaten utanför Älta gjordes detta för snart 20 år sedan och vattenkvaliteten är fortfarande bättre än den var innan och betydligt bättre jämfört med en näraliggande obehandlad sjö. För att nå miljömålen och vattendirektivets krav måste vi göra mer för att stoppa fosforläckaget från Nackas sjöbottnar. Därför föreslår Miljöpartiet att Nacka kommun utreder om aluminiumfällning är en lämplig metod för att minska fosforläckaget från den förorenade Järlasjöns botten.

När Nacka växer blir det också fler som vill bada. Idag finns det en liten, populär kommunal badstrand i Sickla. Miljöpartiet vill göra det möjligt att bada på fler ställen i centrala Nacka och göra i ordning fler badplatser. Eftersom även Sicklasjön är förorenad vill vi att bottnarna undersöks så att badbryggorna kan användas utan fara för hälsa. Miljöpartiet vill också se fler badmöjligheter kring Sicklasjön och vill att kommunen restaurerar en tidigare sandstrand i området.

Miljöpartiet vill göra något åt de mörka skatter som lurar på Nackas sjöbottnar och förorenar våra sjöar. Vi måste göra mer för våra sjöar, så att fler får möjlighet att bada och kanske dyka efter riktiga skatter.

Lisskulla Zayane, gruppledare MP Nacka
Sidney Holm, oppositionsråd MP Nacka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s