KALASVATTEN I KÄLLAN!

Sandakällan

KALASVATTEN I KÄLLAN!

Nu har provsvaren på vattenproverna Miljöpartiet tog i Sandakällan i Älta kommit. På 19 saker som testades blev det bara en anmärkning om lågt pH-värde, men eftersom vattnet aldrig står stilla i rören så är det ingenting som påverkar drickbarheten. Det hade varit en fara om vattnet stått stilla och reagerat med andra metaller, men det är det inte risk för här eftersom det rinner hela tiden.

Är vattnet magiskt som vatten i källor ibland påstås vara? Det fick vi inte svar på. Däremot vet vi nu att det inte finns några höga halter av arsenik, nitrat, uran, bly eller farliga bakterier. Det finns heller inga höga halter av radon, som annars finns naturligt i rullstensåsen där vattnet filtreras. I provsvaren står det ”tjänligt” men det är ”kalasvatten” menade analysföretaget för att understryka vattnets fina kvalitet när vi pratade med dem på telefonen. Vi har med andra ord all anledning att uppmärksamma källan!

Att lyfta naturen och nyttan den ger oss människor är något som Nacka kommun ofta pratar om. Sandakällan är unik i sitt slag och när Miljöpartiet var där och tog proverna träffade vi folk både från Nacka och hela Stockholmsområdet.

– Att Nacka kommun väljer att sätta upp en skylt för 5 000 kronor om att ”vattnet får drickas på egen risk” istället för att för halva priset testa vattnet, är inte bara ekonomiskt vansinne utan visar också hur lågt naturens nytta, unika platser och Nackas närmiljö värderas, kommenterar Miljöpartiets oppositionsråd Sidney Holm.

Här hittar du provsvaren!

 

4 reaktioner på ”KALASVATTEN I KÄLLAN!

  1. Hej! Allt vatten går att dricka, men det finns såklart mer eller mindre hälsofarliga varianter. När det gäller källor kan det ha skett infiltrationer eller miljöskador som når vattnet. Du får gärna se analysresultatet, vilket även står i inlägget. Mejla miljopartiet@nacka.se så återkommer vi med det.

  2. Jag kunde inte hitta värdena för Radon och förstod inte heller om ph 6,5 gällde just vattnet från källan iSandasjön elle rom det bara var en gräns till otjänligt för alla vatten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s