Kan Nacka få Sveriges högsta trähus?

Japan trähus

I Tokyo i Japan planeras byggandet av landets högsta skyskrapa – i trä. Foto: Sumitomo Forestry

Tunnelbanan är på gång, bostäderna kommer område för område. Nacka blir stad. Vi har fortfarande chans att påverka hur vårt kommande Nacka ska se ut allteftersom byggplanerna blir klara och det bestäms vem som ska få bygga vad på marken. Nyligen stod det klart hur det första höga huset i centrala Nacka kan se ut. Förslaget ”Discus” presenteras som ett blivande landmärke som sätter Nacka på kartan. Spännande, tycker Miljöpartiet, men vi menar också att Nacka äntligen har ett utmärkt tillfälle att visa framfötterna och bygga i trä!

Varför ska vi då bygga hela lägenhetshus i trä? Jo, det går fortare, är billigare, gynnar svensk industri och… är jättebra för klimatet!

Att bygga i trä är hållbart på flera sätt. Det går fortare att bygga och blir därmed mindre stök och ljud under byggtiden eftersom trämoduler går snabbt att sätta ihop. Byggtiden är hälften så lång som för betonghus och på sex månader är ett hus inflyttningsklart. Är det dessutom massivträ så behövs inte olika lager med isoleringar: de tjocka massiva modulerna är både inner-, ytter- och mellanväggar. Arbetsmiljön för de som bygger husen blir också bättre och genom att välja trä så kan en del av svensk industri utvecklas och gynnas. Det finns nämligen gott om träd i Sverige. Trähus är också klimatsmarta. Medan betongindustrin släpper ut koldioxid under tillverkningen så binder trähus koldioxid och belastar inte klimatet. Snarare förbättras det eftersom träden tar hand om koldioxid och binder det. Trähus har också låg energiförbrukning.

Trähus – och även höga sådana – kommer mer och mer. I nya Orminge centrum kommer nio lägenhetshus i trä snart att byggas. När centrala Nacka förtätas och högre hus planeras vill Miljöpartiet se åtminstone ett högt trähus. Ett landmärke, kanske Sverige högsta trähus? Det skulle sätta Nacka på kartan och visa att vi bygger för framtiden, med framtidens teknik. Hållbart och klimatsmart.

Sidney Holm, oppositionsråd, Miljöpartiet Nacka
Lisskulla Zayane, gruppledare, Miljöpartiet Nacka

En reaktion på ”Kan Nacka få Sveriges högsta trähus?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s