Hipp hipp hurra för förskolan!

barngrupper

Idag är det förskolans dag, en dag som många förskolor firar. Tillsammans med barnen anordnas aktiviteter och dagen blir till något speciellt. Från barnkrubbor, barnträdgårdar lekskolor och ”dagis” till dagens pedagogik med barnens bästa i fokus. Den svenska förskolan har utvecklats mycket sedan de första ”förskolorna”, men stora utmaningar kvarstår.

Under våren har flera berättelser kommit fram om den pressade situationen på Nackas förskolor. En stor del till varför vi hamnat här är barngruppernas storlek. Stora barngrupper påverkar läro- och arbetsmiljön negativt. Att bedriva pedagogik, se och ha tid för alla barn är inte lika enkelt i en stor grupp som i en mindre. Tryggheten för barnen påverkas också eftersom barnen tvingas ha en relation till fler personer. Den läks inte med mer personal.

Nacka har stora utmaningar vad gäller behöriga pedagoger, personal med förskollärarutbildning och förmåga att locka hit personal, få dem att må bra och stanna kvar. Miljöpartiet ser hur detta hänger ihop med barngruppernas storlek, för visst är utbildade pedagoger oerhört viktigt men det måste också finnas möjlighet att ha pedagogisk verksamhet, se och ha tid för varje barn. Mindre barngrupper kan därmed vara en del i att få hit och behålla behörig och kompetent personal.

Miljöpartiet vill se mindre barngrupper i Nackas förskolor och satsar därför extra på särskilda bidrag som alla förskolor i Nacka kan söka för att minska sina barngrupper. Eftersom pengar är avgörande för verksamheten ska det löna sig ekonomiskt att ta in färre barn och slippa göra en avvägning mellan vart pengarna ska gå: hyra, inköp av material, högre löner eller mindre barngrupper. Detta bidrag kommer enbart gå till det sistnämnda.

Miljöpartiet satsar också särskilt på giftfri miljö, ekologisk mat och pedagogiska måltider. Barnen är framtiden och tillsammans behöver vi se till att Nackas förskolor är bäst.

Idag firas förskolans dag. När vi har de bästa förskolorna har vi anledning att fira ännu mer!

Sidney Holm, oppositionsråd, Miljöpartiet Nacka
Lisskulla Zayane, gruppledare, Miljöpartiet Nacka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s